Пловдивският театър се окичи с две награди „ИКАР“ и беше отличен за добър мениджмънт

0
1040

Боряна Братоева и Мила Люцканова получиха наградата „ИКАР“ за дебюта си в „Сестри Палавееви“ на Драматичен театър – Пловдив. Пиесата по романа на Алек Попов, е под режисурата на Елена Панайотова. Пловдивският театър получи и още едно отличие. Марина Райчинова грабна статуетката за сценографията на “ Евридика в подземния свят“, с режисьор Стайко Мурджев. Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ беше отличен и за добър мениджмънт, а директорът Кръстю Кръстев благодари от сцената на техническия персонал.

Наградата „ИКАР“ в категория „Най-добър спектакъл“ е за пиесата „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили, с режисьор Крис Шарков, музика Асен Аврамов, сценография Чавдар Гюзелев, костюми Илияна Кънчева, с участието на Анастасия Лютова, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Пенко Господинов, постановка на Малък Градски Театър „Зад Канала“ и фондация „Аполония“.

Наградата за режисура отиде при Явор Гърдев за „Квартет“
по Хайнер Мюлер и „Чайка“ от Антон П. Чехов, дело  на Театър „Азарян“, Национален Дворец на Културата. Анастасия Лютова беше удостоена с наградата за главна женска роля за за Лив Щайн в „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили, реж. Крис Шарков, Малък Градски Театър „Зад Канала“ и фондация „Аполония“. Статуетката за „водеща мъжка роля“ беше присъдена на Леонид Йовчев за „Малдорор“ по Лотреамон, реж. Ани Васева, Театрална група „Метеор“ и за Гео Милев в „Гео“ по Христо Карастоянов, реж. Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов“.

Отличието за второстепенна женска беше присадено на Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите им в „Театър, любов моя“. „ИКАР“ за второстепенна мъжка роля отиде при Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в спектакъла „Гео“, постановка на Иван Добчев. Константин Цеков беше отличен за авторска музика към спектакъла „Последен квартет“ на театрална работилница „Сфумато“ и Драматично-куклен театър – Враца. Николай Николов беше удостоен със статуетката в категория „Златен глас“. Наградата за критически текст получи Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса“. Трупа „Росиели“ бе отличена за вариететно изкуство , а награда за цирково изкуство грабнаха Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански“. Отличие за куклено изкуство получи „Семейство Замза“, спектакъл на актьори от НАТФИЗ. Почетни Икари бяха вречени на професор Надежда Сейкова и Николина Георгиева. Иво Димчев беше награден за спектакъла си „Опервил“ в категория „Съвременен танц и пърформанс“. Сашо Морфов също получи статуетка за майсторско техническо осъществяване спектакъла „На ръба“, Народен театър „Иван Вазов“. Специалната награда на журито получи театрална група „Метеор“, а Петър Попйорданов – Чочо (1964-2013), беше удостоен посмъртно с награда за „ИКАР“ за чест и достойнство.

Честито на наградените!

Предишна СтатияПролетта настъпи в пловдивските галерии /галерия/
Следваща СтатияВаля Балканска  пее за промоцията на първия албум на носителката на GRAND PRIX Антония Маркова
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име