Впечатляващата абстрактна живопис на Цанко Панов в „Червеното пони“

0
2661

В началото на летния сезон, галерия „Червеното пони“ извади „тежката артилерия“, като представи впечатляваща експозиция с творби на Цанко Панов (1950-2003).11403192_1606657726242658_6478609399910103644_n

Панов е един от големите художници, работел в областта на абстракцията, но напуснал ни твърде рано и за това не много познат на широката аудитория. За достойнствата на изложбата говори и факта, че тя беше открита от Акад. Светлин Русев. Художникът Николай Кучков разказа спомени от приятелството си с Цанко Панов и за неговата изключително светла личност.

Абстрактните платна и колажите на Панов впечатляват с мащабно мислене и изострена чувствителност към цвета и верния тон. В платната се долавят и живописна идея за реалност, и впечатляващи цветови решения, които създават неповторими пространствени структури и същевременно загатват за строгата емоционалност на твореца.

Картините му изобразяват пластичен и колоритен вътрешен свят, който звучи с най-дълбоките тонове на душата.

Панов е и сред първите художници, които вкарват нотния лист като емоционален образ и знак, директно препращащ зрителя към музиката. Когато гледаме неговите произведения има толкова силна хармония, сякаш в ушите си чуваме музика. И вероятно поради факта, че Цанко Панов притежаваше изключително силно отношение към музиката, откриването на изложбата беше съпроводено с импровизиран цигулков концерт.

Ако все още не сте успели, не пропускайте да видите живописната изложба на Цанко Панов в галерия „Червеното пони“.

Предишна СтатияСветовни имена от съвременната дизайн сцена пристигат в Пловдив
Следваща СтатияONE DESIGN WEEK привлече хиляди посетители
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име