Обществено обсъждане за съдбата на Античния театър

0
1387

Общественият съвет за култура и културно наследство в Пловдив ще бъде домакин на обществено обсъждане за опазването, експонирането и социализацията на Античния театър.

На обсъждането на поканени всички председатели и членове на творчески гилдии, обществени организации в сферата на културата, медии и  граждани на Пловдив, които имат отношение към намесите в културно-историческото наследства на града.

Дискусията е провокирана от започналото преустройство на помещението на северната страна на Античния театър, което трябва да бъде превърнато в кафе-бар и изграждането на временни постройки за информационен и билетен център. Проектът е на стойност 259 671.53 лв. и строителните работи вече започнаха.

Срещата няма за цел да атакува проектът на арх. Пройкова, а поставя следните въпроси:

Защо се изгражда морално остарял като концепция посетителски център, който компрометира ансамбъла (къща и античен театър) без да е осмислен от предложената функция? Защо билетният център е в този мащаб, като функциите му могат да се изпълняват от по-малко по обем и по-дискретно като присъствие съоръжение. Защо се инвестират  259 671.53 лв. за да се сдобие градът ни с временни постройки, срок за ползване е само  5 години, съгласно Наредбата за разполагане на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив?

Целта на обсъждането е, тези средства да бъдат пренасочени към много по-спешните и наложителни ремонти на прогнилата дървена сцена, подмяна на остарялата осветителна и озвучителна техника, ремонт и преустройство на гримьорните и съблекалните за артистите, както и ремонт и почистване на пространството зад сцената, закрито от години с черни завеси, изграждане на подемно устройство за качване на тежката озвучителна техника и декори.

Членовете на Обществения съвет се обединиха и около идеята, да бъде обсъдена и Наредбата за ползване на Античния театър, както и да бъдат обсъдени критериите за оценка към Наредба за условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития на Община Пловдив.

Общественото обсъждане е насрочено за 20 август в 18 часа в залата на Дружество на пловдивските художници на ул. „Гладстон“32 – Пловдив.

Поканени са членовете на всички творчески гилдии, експерти и граждани, на които им е омръзнало нещата в Пловдив да се решават еднолично и да се нарушава драстично градската естетика.

Членовете на Обществения съвет се дистанцират от всякакви политически сили, предизборни кампании и икономически интереси. Членството в Общественият съвет е на доброволен принцип и е отворено за всички, които милеят за бъдещето на Пловдив и искат да имат своя глас при решаването на важни за града въпроси.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име