Бъдещите оперни звезди от Академия „Огънят на Орфей“ огласиха връх Безбог

0
1504

Един от най-красивите пиринска върхове – Безбог, днес беше огласян от  прекрасни оперни арии и български народни песни. Случайно попадналите туристи, които станаха свидетели на импровизирания концерт, дълго време на спираха да аплодират изпълнителите. Това се случи благодарение на чудесното творческо настроение и енергия на младите участници в Международната лятната академия за изкуство „Огънят на Орфей“.20150813_112511

От няколко дни младост и красота огряват поляните и върховете наоколо, а музите покровителки на музиката, песните, танците, театъра, изобразителното изкуство, литературата и пантомимата са орисници на  децата, които тази година за пореден път демонстрират своите таланти в Разлог.

20150813_113829

Вече за девети път, форумът събира младите хора  в 16 майсторски класа. Тук са поканени и преподаватели, които са сред светилата в своята област. За пореден път в Академията  участват Наташа Миркович от Австрия и доц. Лили Илиева, преподаватели по класическо пеене, световно известният маестро Мичо Димитров – цигулка,  австрийският преподавател по виолончело Георг Баич, рускинята Татяна Левитан – пиано, кларинетистът Росен Идеалов, преподавателката по класическа китара доц. Стела Динкова, невероятната народна певица Бинка Добрева  и гайдарят от НФА „Филип Кутев“ – Костадин Атанасов, виртуозният тромбонист Станислав Почекански и много други изявени музиканти, актьори и  художници.

Ръководителката на Академията Евгения Тагарева, която е и преподавател в творческия клас по литература, беше изключително радостна от факта, че тази година семейството на талантите се е увеличило с още две творчески направления. „Академията стартира много успешно на 6 август и вече набра скорост. Тази година имаме един нов гост и това Йоргос Панецос  от Консерваторията във Виена, който преподава класически китара. Имаме и един съвсем нов клас с ръководител Станислав Почекански от София, който ще обучава децата по цуктромбон и брас ансамбли. Всички останали класове сме запазили през тези 9 години, защото те са много успешни и участниците търсят техните преподаватели, чакат ги с нетърпение през цялата година“, сподели тя.

Всяка вечер на сцената на Читалището в града се организират най-различни творчески вечери, в които децата показват това, което са научили в лятната Академия. Тази вечер беше представлението на талантите от класа по театър, с ръководител актрисата Невена Денчева, които направиха невероятно атрактивен и модерен прочит на приказката за „Червената Шапчица“, адаптация Ами Тола ( Ева Иванова). Утре вечер, 14 август, Община Разлог  кани младите дарования за специален концерт, който ще се състои на открито на хълма „Голак“ над Разлог. Това е едно от най-обичаните и посещавани места за разходка и отдих, от което се разкрива прекрасен изглед към Разложката котловина и зашеметяващата красота на Пирин, Родопите  и Рила.

На сцената там ще се изявят бъдещите оперни звезди Дарко Тодоровски от Куманово-бас, сопраните Ирина Церовски от Кнежа, Миряна Бурназ и Злата Тошевски от Скопие, бартонът Дамиян Каранфилов от Скопие, както и българският тенор Константин Обретенов . Тук ще свирят и децата от класовете по класическа китара, цигулка, виолончело, гайдарите и народните ансамбли.20150812_194450-1-1

Доцент Лили Илиева е главният „виновник“ за невероятното настроение, което цари сред участниците в класа по оперно пеене. Със своя чар и неизменна усмивка, тя може да разпали искрата и любовта към оперното изкуство у всеки. „Много съм щастлива, защото вече за шести път съм тук и имам удоволствието да работя с едни изключително талантливи млади хора“, казва Лили Илиева. „Отново имам един огромен интернационален клас. Тук са деца, които са започнали още от началото и до сега продължават да идват в нашата Академия. Радвам се на много интересен гласов материал и на едни прекрасни млади хора. Чудесно е, че те са се ориентирали към великолепна програма от барока, разбира се няма да липсва и цялата оперна романтика, Верди, както и българска музика“.

Една от първите възпитанички на Академия „Огънят на Орфей“ – сръбското мецесопрано Дияна Флоршиц тази година беше поканена от известния бас от Италия Карло Коломбара, в чиито майсторски клас беше стипендиантка. В момента  в Академията има и още една бъдеща оперна звезда – македонката Злата Тошевски, която демонстрира брилянтен глас и завидна техника. „Трябва да бъдем горди с постижинията си и сме длъжни да ги развиваме и за напред“, каза доц. Лили Илиева.

„Много ми се иска за десет годишния юбилей, до година, да поканим всички онези млади звезди, които са тръгнали от тук, взели са искрица от Огънят на Орфей и са я занесли по родните си места“, сподели Евгения Тагарева.

Очаквайте  подробности от утрешния концерт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име