Антония Маркова вдъхна нов живот на песента „Осъдени души“

0
1896

Емблематичната и любима за няколко поколения мелодия от филма „Осъдени души“, която в последствие се превърна в песенен шлагер, тези дни бе възродена от младата и талантлива певица Антония Маркова. Филмовият композитор Митко Щерев записа нова версия на песента, която вече направи своята премиера в музикалните канали. Текстът е написан през 70-те години на миналия век от великолепния поет Иля Велчев. Аранжиментът на кавър версията е на Митко Щерев, китарното соло е в изпълнение на Цветан Недялков, а на барабаните е Теодор Янков.

Ето какво сподели даровитата певица Антония Маркова за вълненията и емоциите покрай новия проект: „За мое огромно щастие, филмовият композитор на столетието Митко Щерев спря избора си на мен, за да изпълня официално новата версия на любимата на поколения българи песен „Осъдени души“. Това е изключително висока оценка и признание, за което му благодаря. С Митко Щерев сме се срещали на различни музикални форуми през годините, но реално най-близката (и вероятно определяща) среща беше през миналата година, когато имахме съвместен концерт с  „Диана Експрес“. Тогава той много ме хареса, аз на свой ред му подарих албума си, за който получих неговите суперлативи. И само преди 2-3 седмици, в тази пандемична обстановка и далеч от срещите с публиката, получих обаждане, с което той ме покани да стана част от новия му проект, който да даде живот на много от неговите вечни песни, които за съжаление с години не звучат в медиите. Представи ми идеята си за новия вариант на гениалната „ Осъдени души“ и аз веднага я прегърнах, защото това е една от най-любимите ми песни. Усещам я  с душата си и нямам думи, с които да изразя щастието си, че имам възможността да я представя на хората. Дори и в най-смелите си мечти, не съм мислела, че тази песен ще звучи в медийното пространство в мое изпълнение, както и факта, че мога да работя по нея именно с човека, който я е създал.

Единственото колебание дали трябва да го направя идваше от факта, че тази песен е позната в изпълнение на Примата Лили Иванова, на която всички се възхищаваме. И не ми се иска да се търси скандал или сравнение.  Надявам се хората да разберат идеята ни, защото ние искаме да представим песента в чисто нов вариант. Аз самата съм професионален изпълнител, който има своя музикален път, своите концерти, авторски песни, самостоятелен албум и неща, с които да се гордея. Имам свои стил, техника и енергия, с които изпълвам творчеството си. Този къвар е нашият начин да представим песента и тя да получи нов живот и не бих искала да ме свързват с никой. Хубавите вечни песни трябва да се пеят и от млади изпълнители, за да има приемственост, да ги слушаме по-дълго и да бъдат винаги актуални.

Тази мелодия има дълга история и своите ревностни почитатели във варианта, в които е позната като песен. Всички имахме нужда да я чуваме отново. Според мен отговорността е в това, новият прочит на една такава песен да бъде също така достоен и професионално поднесен, както вече познатия и да бъде изпята с много душа. Мисля, че постигнахме целта. Когато се прави кавър, той трябва да бъде наистина различен от версията майка. Надали някой би могъл да представи по-добра нова идея и да направи по-добър нов аранжимент от самия създател на песента – Митко Щерев. Аз на свой ред мога да ви уверя, че записах таз велика песен влагайки цялото си сърце и съм щастлива, че успях да пресъздам точно идеята на Маестро Щерев. Според мен, почитателите на тази песен биха искали да чуят автентично изпълнение, а не имитация, което всъщност би било дори неуважително към тях.

Искрено се надявам да ви хареса и да разберете идеята, че това е кавър и именно това налага да бъде различен от познатия на всички ни вариант“.

Композиторът Митко Щерев сподели в социалните мрежи „След кавъра на „Хризантеми“ сега Ви предлагам новата версия на песента „Осъдени души“. Всъщност, песен във филма „Осъдени души“ никога не е имало. Няколко месеца след филмовата премиера /1975 г./ оркестровата версия от филма оглави единствената класация по това време за поп песни в БНР и стоя там три седмици. Тогава Иля Велчев написа тези уникални стихове и така темата от филма се превърна в песен. С този кавър не целя да предизвиквам фурор или да вдигам шум около моята особа. Исках да направя нова версия на тази песен, в която аранжимента да има водеща роля и смятам, че поне за себе си го постигнах. Все пак това е кавър и не е задължително всички да го харесат. Благодаря на Антония Маркова за това, че се съгласи да участва в този проект. Благодаря и на Цветан Недялков, който изсвири перфектни китари, както и на Теодор Янков, благодарение, на който аранжимента ми прозвуча така, както си го представях.“

Нека пожелаем на добър час на новия прочит на една от най-любимите български песни и дано тази кавър версия да засенчи оригинала!

Предишна СтатияСевдалина и Петър Кочевски с изложба „Без герои“
Следваща СтатияГалерия „Капана“ представя [Не]Реалност
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име