Галерия „Капана“ представя [Не]Реалност

0
1468

Галерия „Капана“ представя изложбата [Не]Реалност с участници: Албена Михайлова, Весела Статкова, Велина Христова, Евгени Младенов, Евелина Кокоранова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Ивелина Иванова, Надя Генова, Осман Юсеинов, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Стилианос Григориадис, Тихомир Тодоров, Трендафила Трендафилова, Харита Асумани, Цветанка Борнисузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

Тази година с нова сила ни изправя пред въпроси с житейски характер, засягащи не само чисто физическото ни оцеляване, но и всичките ни навици и представи за самото ни съществуване в света. Все повече и повече мястото ни на сигурност, комфорт и дори развлечение се измества от реалното към виртуалното. Там ли се крие единствената възможност за близост, присъствие и съпричастност? До колко реалното може да стане виртуално и това задоволява ли човешките потребности към света? Все пак етимологически думата „виртуално“ произхожда от латинското – virtualis, което може да бъде преведено като добродетел, сила, ефикасност и още от средновековието има значението на нещо „като истинско“, което има такава същина и ефект, но не е всъщност такова, защото няма физическа или онтологична реализация. Така виртуалното може да бъде описано и като една чиста потенциалност, която седи в динамично положение спрямо актуалното. От там и философията разглежда мисълта като първата въобще породила се виртуалност, която надхвърля телесното и така осъществява полето на духовното.
Именно защото самото изкуство е своеобразен тип виртуалност, то концептуализира реалност, надхвърляща същността на самата предметност. От друга страна присъства и разсъждението върху сегашната действителност на човечеството, в която виртуалното едновременно е ултимативната възможност за сливане и голямата пропаст на отдалечаването, поради самия факт на своята „не-реалност“. Текст: Калина Пейчева.

Илия Янакиев и Юлиана Павлова представиха своята съвместна изложба живопис под надслов „Танцът на цветовете“ в арт галерия „Сигна“. Двамата различни като изразни средства, но с еднакво светоусещане творци са в красива и елегантна хармония. Ценителите на нежния и изящен рисунък в творбите на Илия Янакиев и почитателите на нестандартната живопис върху метал на Юлиана Павлова ще намерят тук своето уютно кътче.

Владимир Шунев откри самостоятелна изложба по повод 60-тата си годишнина в галерия „Дяков“.
Владимир Шунев е роден през 1961 в Дупница. Завършил е Минно-геоложки университет, но рисува от войник и от 1990 е художник на свободна практика, а от 1992 и член на Съюза на българските художници, чийто председател на представителството за Кюстендилска област е от 2017г.
Владимир Шунев е канен за изложби и участия в международни пленери в България, Сърбия, Македония, Ливан…Носител е на престижни награди за изкуството си от галерии в България и Ливан.
Галерия „Дяков“ работи с Владимир Шунев от 1998, когато представя цикъл от впечатляващи негови творби „Древни рисунки от пещерите на България“, а по-късно- през 2019 експозицията „Моите Тоскана и Амстердам“, а през 2020- изложбата „Приказни видения“.
В годината, в която Галерия „Дяков“ става на 25, Владимир Шунев става на 60! Галерия „Дяков“ се присъединява към празника му, като представя по този повод изложбата му „Ден и нощ“, която е 46 самостоятелна изложба в кариерата му.

Галерия „Савов“ откри изложба с дъх на море и пролет. Галерията представя прекрасните картини на мариниста и мореплавателя Светозар Арнаудов, както и книгата му „Пътешествията на един художник“.

Емилия Арабаджиева гостува в галерия „Възраждане“  с изложба живопис „Годишните времена“. „Разжарената паст на лятото, цветната прохлада на пролетта, узрялото злато на есента и ледената, бяла усмивка на зимата – всичко това е живописно намерено в пейзажите и натюрмортите на Емилия Арабаджиева. Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя не търси солиращи моменти и бравурност в живописването, а почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят.“ Краси Алексиева.

Предишна СтатияАнтония Маркова вдъхна нов живот на песента „Осъдени души“
Следваща СтатияМария Капон: Културата е национална сигурност
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име