Арт-разходка

0
2331

Така дългоочакваното лято настъпи, а почитателите на изобразителното изкуство в Пловдив със сигурност ще останат очаровани и то не само от голямото разнообразие, но и от високото качество на предлаганите експозиции в множеството художествени галерии.

В Града под тепетата ежедневно се откриват прекрасни изложби, а пловдивски творци успешно гостуват в галерии из страната. В близките населени места също се стараят да не остават по-назад и предлагат на гости и приятели прекрасни арт-форуми.IMG_9929

IMG_9943
Искам да започна с една от изложбите, която лично на мен ми направи най-силно впечатление. В галерия „L’UNION DE PARIS“ все още може да бъде видяна забележителната изложба керамика и живопис на Стоян Цанев.
Произведенията на Цанев, които са едновременно и обекти, и картини, поставят зрителя в граничното поле между двумерното и тримерното. Керамичните съдове са превърнати в абстрактни произведения на изкуството и са поставени в рамки, окачени върху стените. Така тези керамични съдове, пана и композиции, са естествено допълнение към абстрактните живописни картини. Характерни за живописта на Цанев са геометрията, чистия живописен тон и абстрактната форма. Визуалният език на автора е напълно лишен от образност. Той избира да предаде своето усещане за света чрез смели цветови съчетания и абстрактни форми, без те да носят дори спомен за реалността, от която са породени. В някои от картините авторът използва пластични акценти  и така, типичните елементи за двата вида изкуство, си взаимодействат и изграждат свои собствени светове.
Стоян Цанев

Галерия „Дяков“ отбеляза своя 21-ви рожден ден с изложба на Даниел Дянков.

Даниел Дянков
Даниел Дянков

Галерията представя автора за четвърти път, а в експозицията можете да видите творби- живопис и рисунки, създавани в продължение на повече от година специално за тази изложба. Авторът е познат на почитателите на изобразителното изкуство с работите си в областта на живописта, графиката и рисунката и подчертания си интерес към ръчната хартия. Той се отличава с лиричността, елегантността и изяществото в творбите си. Художникът се представя пред публика за първи път през 1989г., а от 1991 е член на СБХ. Дянков е правил множество самостоятелни изложби в галерии из цялата страна, участвал е в групови експозиции у нас и в чужбина, представял е свои работи в съвместни изложби с близките си приятели Стоян Цанев и Милко Божков, със скулптора Емил Попов Понякога пише стихове- „Между тОчката и Тъгата“, 2012г, изд. „Жанет 45“. Дидо Дянков е носител на наградите: „Акад. Дечко Узунов“ /1994/, Диплом на Министерството на културата /1998/, Стипендия на „Про Хелвеция“ /1998/, диплом от „Биенале на малките форми“- Плевен 2002, „Бургаската Венера“ 2006.

В галерия „Възраждане“ можете да видите живописната изложба „ Българският синдром “ на Ивайло Димитров. Авторът е подготвил нова колекция картини в характерния си стил. Ивайло Димитров е завършил графика, но творческата му любов е живописта. Графичната му култура е предпоставка за чудесни рисувални възможности, а останалото е дело на живописния му талант и дух. Фабулите и историите, които претворява върху платното, идват от време, вече позагубено и позабравено за нас. Време на първичен бит, вече залязал, но поднесен от автора с много светъл хумор, с весел поглед върху човешките нрави, традиции и приключения. Един много точен и лек усет за карикатурност, създава поредица български народни типажи, уловени от автора във всевъзможни житейски ситуации, в които се пресичат смешното с трагичното, красивото с грозното, тривиалното с необикновеното. И в повечето случаи надделява смехът, с който авторът дарява зрителите.

В галерия „Сигна“ бе открита изложбата на пловдивския художник Димитър Дончев. Експозицията е съставена изцяло от реалистична платна – пейзажи, натюрморти и портрети на видни наши и световни личности. Платната издават авторовата любов към Града под тепетата и преклонението му към историята, и природата.

Галерия „Резонанс“ представя интересна група съвременни холандска художници. Вдъхновението за картините на Ber Boom идва от жената. Жените в картините му са поставени във въображаеми ситуации. Силно и изпълнено с цветове, форми, мигове и желания изкуство. Работите на Frits Frietman се считат за хагски неосимволизъм. Те са фигуративни, деформирани, понякога чужди. Glenn Priester се възхищава от холандския пейзаж без хора и сгради. Най-важните елементи са водата, морето, светлината, великолепните облаци. Творбите на Jaer Fransen са посветени предимно на хората и техните емоции. Те могат да бъдат щастливи или тъжни, богати или скромни. Но те винаги удивяват и вдъхновяват със собствената си история. Martin Wink представя живописни пейзажи. Резултатът е фантастичен! В творчеството си той използва различни материали: хартия, канаваца, дърво, темпера и яйце, маслени бои. Mary  Bezembinder създава творби, от които блика женственост, интимност и жизненост. Тя влага цялата си душа и работи с енергия върху камък, бронз, дърво, платно, керамика, хартия. Румяна Йотова  живее  и в гр. Делфт, Холандия, и в гр. Пловдив. „Изкуството й е като обещание, изречено за секунди, а останало завинаги”, казва Красимир Линков, директор ГХГ, Пловдив.IMG_0058 IMG_0059 IMG_0060 IMG_0061 IMG_0062 IMG_0063 IMG_0064 IMG_0066 IMG_0068 IMG_0071 IMG_0072 IMG_0073 IMG_0074 IMG_0075 IMG_0076 IMG_0077 IMG_0079 IMG_0080

Един от младите и най-перспективни пловдивски скулптори Ангел Каравланов отпразнува рождения си ден със самостоятелна изложба в Галерия „Червеното пони“. Сред китния двор на галерията „препускаха“ неговите коне от камък. Изложбата „Вихрогони в Червеното пони“ събра много приятели и почитатели на творчеството на Ачо. Коне, изработени в с различна техника, в различни форми, от различни материали като камък, мрамор, гранит, варовик и др. „се надбягваха“ сред чимширите в двора на една от емблематичните галерии, кацнала на върха на Небет тепе. Силни и мощни като енергия и въздействие, конете на Ангел не оставиха безразлични почитателите му. Творецът,  чиито корен е от родопското село Чокманово, напълни сърцата и душите на гостите си и с прекрасен родопски поздрав, който той и неговите приятели гайдари поднесоха по случай откриването на изложбата. Величествената родопска мелодия се разнесе над тепето и като магнит привлече десетки чуждестранни гости, тръгнали на обиколка из Стария град.

Преподаватели и студенти от факулета по Изобразително изкуство в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, откриха изложба в Балабанова къща. Изложбата включва произведения, представящи творческите интереси на авторите, съвременните тенденции в отделните видове изкуства, кореспонденцията между различните специалности във факултета, както индивидуалните почерци. 18740339_1836060529993335_1593376300248566576_n

Изложбата „Земя и небе“ на Ангел Пачаманов бе открита в „Бялата къща”. Има ли граница между Земята и Небето, ако има, къде е тя и кой може да я посочи? Кога радостта прелива в тъга, любовта – в омраза, изгревът – в нощ? Уловима ли е светлината? А тъмнината?7.06.17

В галерия „Аспект“ буквално замирисва на море. По стените се разлива неповторимото синьо в картините на един от големите съвременни български маринисти – бургазлията Фоти Фотев. „Деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини. В тях прибавя своята романтична нагласа към природата и ни прави част от нея. Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни мазки. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота. Дали ще рисува пейзажи, портрети, натюрморти, художникът впечатлява със своя тънък професионализъм и изящество. Той запазва усета към балансираната композиция, точен рисунък и овладян колорит. За Фоти Фотев картината е вълшебен свят, привличащ само оня зрител, който споделя философските и естетически представи на твореца.” – споделя за художника изкуствоведката Пенка Седларска. Пловдивчани могат да се потопят в неповторимото очарование на морето през погледа на един влюбен в него художник и така да се настроят за предстоящите морски почивки и приключения.

Пловдивският Културен Институт представи „Парижанките“  – живописна изложба на френско-българските артисти Ване и Кристи (Vanet et Christy). Вече десет години, парижките художници Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване и Кристин Цекова, наречена Кристи, майка и дъщеря, не спират да излагат произведенията си в България с цел да сближат българската и френската култура. Родена в София, Ване живее и твори в  Париж от 1986 г., а Кристи, родена в Париж, израства в подножието на Монтмартър. Именно двата различни художествени свята са показани в изложбата „Парижанките“. Корените на тяхното изкуство тръгват от пловдивския край, по линия на дядото на Ване. Тя става известна с художествените си изяви още от ранно детство, когато е наричана „Ваня – детето чудо“. През 1967г. реализира своята първа самостоятелна изложба на 10 годишна възраст и Българската кинематография създава филма „Малката художничка и големите“, режисьор Невена Тошева. Главен герой в оптимистичния, въображаем свят на Ване, който съществува от нейното детство, е винаги човешката фигура в неспиращо движение и динамика. Тя обича да рисува хора, които танцуват, веселят се, облечени в празнични дрехи, хора, които споделят любовта и радостта от живота.

Кристи започва да рисува в ателието на майка си. Цветовете и формите изградени в картините й не са създадени случайно, а със замисъл да провокират едно цялостно въздействие върху зрителя така, че да го подбудят да се обърне към себе си. Кристи желае да предаде енергия, която би могла да помогне на всеки да намери в себе си една неразрушима сила колкото и крехка да е тя.

Здравка Василева откри поредната си прекрасна изложба в сърцето на „Капана“. Чувствена и женска живопис, която винаги носи атмосферата и очарованието на Пловдив. Фасадите, старите лампи и интериорните мебели, макар и безмълвно, ни пренасят в онзи спокоен и уютен свят, типичен за „бел епок“,  носещ аристократизма и елегантността на една безвъзвратно отминала епоха.

Проектът  „Столиците на ЕС заедно с Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019” отправи истинска творческа провокация към участващите автори. В нея са събрани 30 живописни произведения на Ангел Пачаманов, Вихра Григорова, Геракси Гераксиев, Даниела Русева, Евгений Петров, Илиана Манукова, Лили Кючукова, Николай Няголов, Румен Нечев, Стефано Поповски, Христо Жеков, Христо Николов, Юли Шумарев. Френската авторка Елизабет Калмес, освен родния Люксембург, е нарисувала София и Пловдив.

В клуб U P.A.R.K. експонирана съвместната изложба на скулптора Иван Тотев и живописеца Николай Бузов. В платната на Николай Бузов е вписана космическата геометрия, от която формата се ражда, а Иван Тотев е представил изумителни бронзови скулптури.

На 2 и 3 юни Белозем за пореден път се превърна в културната „столица“ на Община Раковски, защото беше даден старта на петото издание на Фестивала на изкуствата АРТ БЕЛОЗЕМ. Събитието стартира с изпълнения  на китарен ансамбъл „Chitarra camerata“ към НУМТИИ „Д. Петков“ с ръководител д-р Милена Вълчева и китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ с ръководител доц. Стела Митева- Динкова в католическия храм „Св. Франциск от Асизи“ в  Белозем. Първият ден на  фестивала  продължи  с открита изложба  живопис, скулптура и фотография  на автори от Пловдив и Пазарджик. В Арт-Център „Де Бор“, гостоприемният домакин Хари Нигохосян посрещаше гости в живописния си двор, където арт и природа бяха едно цяло, а невероятните арменски вкусотии, които неизменно съпътстват празника, допълваха настроението и караха всички сетива да са удовлетворени. Галерия „Волар“, разположена в изумителния „пясъчен замък“ на галериста Ганю Ганев-Ганди, предложи на гостите си много изненади. Освен литературно-музикалната строфа „Подслушани картини в поезия и музика“, която поднесоха Елена Ганова – цигулка, Ели Видева – поезия, Елена Диварова –поезия, беше подредена изложба на  творби  на художници и фотографи от Пловдив, Белозем и Раковски. Иво Райков, Костадин Костадинов, Райна Кръстева,Офелия Колева, Николай Гавазов, Вихра Григорова  са само част от имената на талантливите творци, които участваха във фестивала, който ще може да бъде видян в селото на белия щъркел до 11 юни.

Варненската галерия Le Papillon представи пловдивчанинът Станимир Видев. Експозицията включва най-новите му творби, рисувани специално за представянето му във Варна, в категорично разпознаваемият за него стил – многопластови цветни фактури, изграждащи сложни и динамични композиции, но в същото време много близки като усещане, емоционалност и възприятие, докосващи сетивата на зрителя.

Овации по морския бряг жънат и друга двама обичани пловдивски художници. Васил Стоев и Здравко Йончев откриха своя обща изложба в бургаската галерия „Богориди“.18765581_818068025007214_7313799475633544761_n

На добър час на всички, които не спират да ни радват с изкуството си!

Предишна СтатияПетър Карапетков: Не се страхувайте да обичате!
Следваща СтатияМеждународният фестивал на камерната музика – емблема на Пловдив вече 53 години
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име