Brexit: Играта трябва да приключи

0
1837

Днес ви представям текста на Исидорос Кардеринис, който прави анализ на една от най-горещите теми в международен аспект – Brexit.

Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 г. Той е романист, поет и колумнист. Учи икономика и е завършил следдипломна квалификация по икономика на туризма. Статиите му са публикувани във вестници, списания и сайтове по целия свят. Стиховете му са преведени на английски, френски и испански и публикувани в поетични антологии, в литературни списания и литературни раздели на вестници. Издал е  седем книги за поезия  и три романа. Книгите му са публикувани в САЩ, Великобритания, Испания и Италия. Авторът от години партнира на europlovdiv.com.

Преди три години, с референдума на 23 юни 2016 г., британският народ реши с процент от почти 52% и с участието на 71,8% излизането на Великобритания от Европейския съюз. Този страхотен резултат безспорно беше първото голямо, болезнено поражение за Европейския съюз на банки и мултинационални компании, който контролирани от Германия.

Изходът на Великобритания от Европейския съюз, което беше предвидено да се проведе на 29 март 2019 г., предвид факта, че точно две години преди това е бил активиран член 50 от Договора от Лисабон, което позволява на държавите-членки да напуснат съюза, в крайна сметка това не се случи поради невъзможност за постигане на споразумение с Брюкселското бюрократично учреждение.

Този акт на излизане, което за съжаление не се състоя на 31 октомври 2019 г. и по време на второто голямо разширение и което ще освободи Великобритания от оковите на Европейския съюз, показва от една страна пълно уважение към волята на британския народ а от друга страна конфликт с онези, които се опитват по различни начини да забавят или дори да отменят гордия Brexit.

След парламентарните препятствия, повдигнати от опозиционните партии отпред Brexit и неотдавнашното споразумение на премиера Борис Джонсън с Европейския съюз, най-накрая е възможно Парламентът да приеме своя законопроект за предсрочни парламентарни избори, която ще се проведе на 12 декември 2019 г. В същото време Европейският съюз даде още едно удължаване на срока за Brexit, този път до 31 януари 2020 г.

Тези избори са абсолютно решаващи за прекратяване на безкрайната психодрама на Brexit. И това ще се случи в случай на голяма победа на Борис Джонсън и завоюване на необходимото парламентарно мнозинство, който по този начин ще може да премине към одобрение на споразумението за оттегляне.

Повече от сигурно е, че с Brexit няма да е краят на света за Великобритания както не се случи, когато реши да остане извън еврозоната. И както казват изтъкнати експерти, британската икономика след кратък проблемен период ще бъде значително засилена от конкурентна гледна точка. Така че няма съмнение за който и да е проницателен наблюдател и анализатор, че в средносрочен и дългосрочен план, Великобритания, която напълно ще възвърне възможността да провежда национална политика във всички области, ще просперира извън недемократичен и силно бюрократичен план, в който Германия има доминираща роля.

Привържениците на оставането на Великобритания в Европейския съюз по същество искат волята на британския народ да бъде отменена и референдумът изхвърлен в боклука резултатът от което не предизвика незабавна икономическа криза, тъй като предупредиха. Така те сеят страх и ужас, като надуват и увеличават всички краткотрайни отрицателни ефекти.

Независимо от това, Brexit ще има не само отрицателно въздействие върху Великобритания, но и върху Европейския съюз. Brexit несъмнено застрашава единството на съюза и създава пример за сецесия, която други страни вероятно ще следват в бъдеще (ефектът на Домино), докато липсата на финансов принос на Великобритания (около десет милиарда годишно) ще се отрази значително на бюджета на общността. В същото време основните търговски партньори на Великобритания (Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания и Белгия) ще бъдат значително засегнати, докато Европейският съюз като цяло ще престане да има най-голям дял от световния БВП и ще бъде най-големият търгуваща сила в международен план, давайки своята позиция в САЩ и Китай.

Ударът за Европейския съюз от Brexit и предвид солидарността на САЩ, която го съпътства и може да бъде преведен може би в основно привилегировано двустранно търговско споразумение Великобритания и САЩ е много повече от решаващо и може да се окаже фатално за Европейския съюз и еврозоната, във време, когато последният изпитва продължителна икономическа и политическа криза, която напоследък е във възход.

Така че в условията на засилена конкуренция за власт между световните сили (САЩ, Китай, Русия, ЕС) е повече от очевидно, че правителството на Доналд Тръмп и американската дълбока държава са решили да ограничат германското влияние в района на западния лагер и да предотвратят решително прилагане на германските желания в европейското пространство.

Днешната визия срещу гнилия, тоталитарен и силно неолиберален германски Европейски съюз, който е най-неуспешният експеримент на икономически и политически съюз между различни национални държави в историята, може да бъде само равнопоставеното сътрудничество на свободните европейски народи и суверенните независими демократични държави от единия край на Европа на другия.

В заключение искам да подчертая категорично, че нищо не може да попречи на волята на британския народ, обучени много векове с демократичните традиции и с предписанията на свободата и независимостта, да освободи страната си от железните окови на Европейския съюз. Онези, които призовават за втори референдум, за да излязат по желание, всъщност да изнудва демокрацията, трябва да знаят, че крайният победител ще бъдат суверенните хора и решението, което са взели преди три години.

Исидорос Кардеринис

Email: skarderinis@hotmail.gr             

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

 

 

Предишна СтатияИзложби през ноември
Следваща СтатияТворби на художника Васил Стоев срещнаха топъл прием във Франция
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име