Творби на художника Васил Стоев срещнаха топъл прием във Франция

0
1352

Бележитият български художник Васил Стоев откри своя самостоятелна изложба в Gallery de l’Est в град Компиен във Франция по-рано през м. ноември. Експозицията със заглавие „Въздушни коридори“ беше открита в присъствието на многобройна публика от ценители, журналисти, художници, представители на местни институции, както и на българската общност във Франция.

При откриването кметът на гр. Компиен г-н Филип Марини приветства българския художник с прочувствено слово.  Актрисата Вероник Елена Малвоазен и флейтистката Жералдин Десан Гребер представиха на вернисажа поетичен рецитал „Във въздуха“ по творби на Мопасан, Жул Верн, Антоан дьо Сент-Екзюпери и композиторите Григ, Шуман, Колер, Ледоѝ и други.

Васил Стоев гостува в Компиен по покана на българо-френската асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, създадена от д-р Елена Радева–Николова, ценител на българското изкуство, и съпруга й д-р Константин Николов.

„Чувствам се прекрасно в Компиен и се радвам, че срещам толкова нови приятели в този град с богата история. Очарован съм от приема на публиката.“ – каза при откриването на изложбата художникът Васил Стоев. „Благодаря на Елена и Константин Николови и на тяхната асоциация Art gallery Constantin за гостоприемството. Изключително се радвам и че тук се запознах с още наши сънародници и с представители на друга българска асоциация АРТАВЕНИР, които дойдоха специално от Версай.“

Творчеството на Васил Стоев е познато във Франция от изложбите му в Париж, Нанси, Кан и Авиньон в предишните години. Непосредствено преди откриването на експозицията в Компиен негови творби бяха изложени в датската столица Копенхаген в галерия Bredgade 22.

„Познанството ни с Васил Стоев датира от 2015-та година, когато той предостави свои творби за благотворителната изложба „Изкуство за живот“, която организирахме в София в подкрепа на Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.“ – казва д-р Елена Радева, организатор на изложбата на Васил Стоев в Компиен. „Когато му предложих да направи самостоятелна изложба във Франция, той прие с голямо удоволствие. Щастлива съм, че имаме възможност именно Васил Стоев да е наш гост във Франция, защото той е не само уникален художник с богата биография и силно творческо кредо, но е и прекрасен човек.“

Предишна СтатияBrexit: Играта трябва да приключи
Следваща СтатияКирил Матеев гостува на пловдивската галерия „Аспект“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име