Дани Каназирева с предложения за подобряване на транспортното обслужване в Пловдив

0
1214

Късите линии ще спестят пари за бюджета, но ще влошат обслужването, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“

Идеята за по-късите линии, лансирана преди няколко дни от кмета Иван Тотев, няма да подобри транспортното обслужване в града, коментира  лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева.

Дори и да се намалят интервалите за изчакване,  пътниците няма да имат възможност с един автобус  да стигнат,  например,  от „Тракия“ до езиковите гимназии, новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Окръжна болница, по който маршрут пътуват хиляди. Или от район „Южен“ до Прослав.

Това означава, че  вместо да пътуват без прехвърляне,  хората ще чакат на две спирки най-малко по 10 мин., за да отидат на работа или на училище.  Тази промяна е абсурдна, особено в студа и жегите, счита Каназирева.

По проекта на кмета, който предвижда къси линии и прехвърляне, на пътниците ще бъде необходимо доста по – дълго време, отколкото сега, за да стигнат до крайната точка. Целта на тази идея е да се направят икономии на субсидии, които общината плаща на превозвачи, но това би могло да стане само на гърба на пловдивчани и за сметка на качеството на услугата.

Каназирева прогнозира, че ако линиите се накъсат, пътниците ще плащат два пъти по-скъпо за същото разстояние, а обслужването ще се влоши. При въвеждането на електронни билети – например, комбинирани за един час, цената  за пътуването по късите линии също ще се увеличи.  Според предварителната информация един такъв билет ще струва 1,20 – 1,50 лв.  Тоест, при прехвърлянето на два автобуса  вместо един директен, ще се наложи да платим с 20 или 50 ст. в повече, отколкото сега.

Конкретните проблеми са най-сериозни по линиите № 17, 36, 11, 7, 24 и други.  Учениците от езиковите гимназии – ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“, техните родители и преподаватели от много време очакват повече автобуси по линиите № 44, 4, 222 в часовете, когато децата отиват на училище и се прибират вкъщи.

Учениците от Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост се оплакват, че нямат директен автобус до район „Тракия“. Линиите № 26 и 29 не успяват да осигурят бързо придвижване на учениците от Математическата гимназия.

Има цели квартали с неуреден градски транспорт.

Дори на бул. „Източен“ има остра липса на редовни и удобни връзки с други райони на града. Хората вървят пеш да бул. „Христо Ботев“ и „Княгиня Мария Луиза“, за да се качат на автобуса. Ощетени са живущите в Съдийския квартал, „Гладно поле“, Остромила, Беломорски. По-добър обществен транспорт е необходим за живущите около парк „Отдих и култура“.

В градския транспорт безспорно  има проблеми. Част от автобусите са стари, като например по линиите № 1, 20, 26, 116. Там хората зъзнат през зимата и не издържат на задуха през лятото. В тези автобуси няма климатици, а годината вече е 2015. В ранните и късните часове се налага пътниците дълго да чакат на спирките, в почивните дни все едно няма обществен транспорт.

Тези проблеми обаче  трябва да се решават  професионално, а не на парче, след като бъде направено обстойно и обективно проучване  на транспортната схема, счита Дани Каназирева.

 Какво предлага „Съюз за Пловдив“

  1. Увеличаване на автобусите с предимство в часовете, когато ученици и работещи хора отиват или се прибират от училище или работа.
  2. Масов транспорт до всички квартали на Пловдив и специални маршрути до парковете в покрайнините
  3. Климатици в автобусите и удобства за хора с увреждания
  4. Екологично чисти автобуси чрез допълване в договорите на изисквания за минимален клас евро 4
  5. Запазване на преференциални карти на ученици, студенти, пенсионери, инвалиди, майки с деца до 3 години
  6. Намаляване на цената на месечната карта за пенсионери на възраст над 67 години от 16 лв. на 8 лв. Тази преференция отдавна е въведена в София.
  7. Запазване на цените на билетите
Предишна СтатияУникален японски хор открива Камерния в Пловдив
Следваща СтатияРазходка из арт събитията през изминалата седмица (галерия, аудио)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име