Разходка из арт събитията през изминалата седмица (галерия, аудио)

0
1684

С изложби почетоха 80-годишнината от рождението на Слона

Измина поредната интересна и изпълнена с огромно количество арт събития седмица в града под тепетата. Акценти в културния живот на Пловдив безспорно бяха литературният форум „Пловдив чете“ и 51-то издание на „Международния фестивал на камерната музика“, които доказаха на скептиците, че когото  духът е жив, битието прекланя глава пред него. Двама от обичаните пловдивски автори, Александър Секулов и Недялко Славов направиха незабравими авторски вечери, на които бяха прожектирани и филми, направени с любов за тях, а удивителния вокален ансамбъл „Камерата“ от японския град Кобе откри с великолепен концерт най-стария камерен фестивал у нас.

А българинът показа, че все още не е загубил интереса и любовта си към книгата и качествената класическа музика, напук на мрачните прогнози за маргинализиране на масите.

Няколко интересни изложби зарадваха и любителите на изящното изкуство.

80 годишнината от рождението на една от емблемите на пловдивското изобразително изкуство – Георги Божилов – Слона, беше отбелязана подобаващо. В къщата на Фондация Георги Божилов  -Слона в Стария град беше открита изложбата на Надежда Тенева – Leethanda, която получи и годишната награда на фондацията за млад творец.

На откриването присъства изкуствоведката, проф. Аксиния Джурова, която сподели спомени  от преживяванията й в Париж в компанията на Слона и Начо Културата. Тя разказа как заедно са се разхождали щастливо под Айфеловата кула и как това уникално място е вдъхновило Слона, за да създаде на един дъх рисунките,експонирани в галерийното пространство на „Резонанс”. Изложбата в галерия „Резонанс“ е под надслов „Със Слона и Начо в Париж“.

Ето и част от спомените на проф. Аксиния Джурова, които можете да чуете в прикачения звуков файл:

В „Червеното пони“, прекрасната млада художничка Яна Илиева доказава, че арт наивът печели все повече и повече почитатели. Пъстрота и жизнерадостно настроение, които извират от накацалите като птици по белите стени на галерията картини на Яна, веднага ще ви завладеят с непринуденост и красота. Картините й са като пъзели изградени от слънцето, цветята,  морето и носят детския свят в себе си, а самата художничка е един от най-слънчевите и лъчезарни хора, които съм срещала.

В галерия „Възраждане“ е експонирана дебютната изложба на бургаската художничка Елисавета Ангелова. Млад автор, който ни демонстрира своя живописен поглед към света на детето. Отново ще се докоснем до един поетично наивен метод на живописване, зад който се крият много емоции и приказност.

В галерия А+ все още може да бъде видян поредния етап от проект „Аура“ на Жорж Сопаджиев. В атрактивната пластична живопис присъства и акварела и смесената техника. Тук има всичко, И обекти от Пловдив, и картини с християнска символика, и въображаеми морски пейзажи. Едно от най-силно въздействащите платна изобразява античната колона, която Сопаджиев е видял в Благоевград при един от пленерите.

Най-голямото живописно платно по проект е трябвало да бъде вградено в римски саркофаг, но в момента е изложено самостоятелно и впечатлява с ефектната си структура, а Сопаджиев илюстрира идеята на проекта „Аура“ със следния стих:

Възнесена ужасена Аура
Пловдивска, вечна и превъзходна
Жива, безсмъртна и категорична
Предишна, гладна и пластична
Обсебена и нарастващо смирена
Полудяла, арестувана, реална
Ненаситна и посиняла от синьо море…

В културен център „Бялата къща“ в Стария град все още можете да видите интересна изложба в която участват Моника Роменска с графика, дълбок печат, литография и рисунки, и Милена Бочукова, която се представя с колажи, живопис и малка пластика.

Престои ни една не по-малко вълнуваща седмица, защото на 19 юни, на сцената на Античен театър – Пловдив, ще можем да видим вълнуващото откриване на тазгодишния фестивал Opera open, който започва с концерт на голямото име на световната оперна сцена, българския бас Орлин Анастасов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име