Уникален японски хор открива Камерния в Пловдив

0
1058

Вокалният ансамбъл „Камерата“ от японския град Кобе открива днес, 10 юни от 20 часа в Етнографския музей, 51-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив.

Авторитетната формация, чийто участници  са не само ансамблови певци, но и артисти със солова кариера, ще прибави към популярността си в Япония, впечатляващите турнета в Белгия, Франция и Испания и дебюта си в първата вечер на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Тук за първи път в България ще прозвучат творби от даровития японски концертиращ китарист, университетски преподавател и композитор Ерик Колон (1938).  Missa Lux in Kobe е създадена по повод 10-годишнината от голямото земетресение в Кобе. А „Мария от Нагасаки“ (Bombed Maria), една от най-ярките вокални творби на композитора, е посветена на обгорялата от атомната бомба над Нагасаки статуя на Дева Мария в разрушената католическа катедрала „Ураками”.

Създадената след голямото земетресение в Кобе през 1995 година формация ще представи пред пловдивската публика малка част от богатия си репертоар. Той е изграден от традиционна и съвременна японска, европейска класическа, а отскоро и от българска музика. „Камерата“ от Кобо ще изпълни „Урок по гъдулка” от Николай Стойков и  „Пролетна песен” от Божидар Гатев под  диригентството на Йошико Мики Колон. Артистка с изключителна солова певческа кариера в  Япония, Венецуела и Европа, Йошико Мики Колон се изявява успешно и като вокален педагог, и като диригент. Тя включва в репертоара на „Камерата“  творби на български и в частност на пловдивски автори, след като през 2013-а представя японски композитори на концерт, състоял се в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. На следващата  година, през октомври, ансамбълът – под палката на Йошико Колон – изпълнява за първи път българска музика на концерт в Кобе. Другата връзка на „Камерата“  с България и Пловдив, е Нели Койчева. Тя е пловдивчанка, възпитаничка на НУМТИ и АМТИИ, д-р по музика. И е една от 12-те вокалистки на уникалния хор, които пристигат от страната на изгряващото слънце в Пловдив. Клавирен съпровод Рейко Хорие. 

След концерта на „Камерата“ ще бъдат отбелязани две юбилейни годишнини на проф. Анастас Славчев – дългогодишен артдиректор на Фестивала. Награда ще връчи проф. д-р Димитър Димитров – ректор на ВУАРР, спонсор на МФКМ.

На 12 юни, от 20 часа в  Етнографския музей е вторият концерт от афиша на тазгодишния Международен фестивал на камерната музика. От подиума в Старинен Пловдив ще прозвучат творби на Бах – Моцарт, О. Респиги, Фр. Шуберт в изпълнение на струнния квартет ХАРИНГТЪН, САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име