„Духът на любовта“ витае на сцената на „Борис Христов“ тази вечер (интервю с Радина Думанян и Христо Гърбов)

0
1517

„Силно се надявам публиката да влезе с отворени сетива на спектакъла „Духът на любовта“, защото ние бихме могли да й отдадем душата и любовта си, ако и тя се разтвори пред нас като гъба, която да попие всички емоции на сцената“. С това емоционално обръщение покани на днешната премиера на пиесата на Нийл Саймън „Духът на любовта“, носителката на награда Пловдив в категория „Театър“, на „Аскеер“ за изгряваща звезда и на награда „Любимец 13“ от фестивала в Димитровград, Радина Думанян.

20150527_134514

Силни са все още емоциите, които младата актриса изживява след звездните си мигове и полученото признание, защото вече чувства голямата отговорност, която носят след себе си наградите. „Може това признание да не е корона, а кръст. Донякъде това малко ме натъжава, защото веднага идва съмнението. Започвам да си мисля, че не е хубаво толкова рано да получа толкова награди. Макар, че отношението на хората към мен не се е променило. Надявам и моето към тях, към работата и това, как гледам на нещата също да не се е променило“, сподели пред микрофона на europlovdiv.com Радина.20150527_134821

Талантливата актриса партнира на сцената с двама любими на публиката актьори – Христо Гърбов и Албена Павлова, както и с младия Тодор Дърлянов, а режисьор на пиесата е Андрей Калудов, който ни я представи така: „Пиесата е уникална. Тя е последната пиеса на Нийл Саймън и се поставя за първи път на българска сцена. Сюжетът се рови в съзнанието на хората, които се обичат не само в реалния живот, но дори и когато единия го няма и това е поднесено по изключителен начин – и драматичен, и с лека усмивка, с много духовно движение, а в историята има дори криминална интрига. Един известен писател, който преди пет години е напуснал този свят, е оставил незавършена книга… Жената, която цял живот е била до него, продължава да си говори с него. Духът на любовта витае там, където любовта е искрена и дълбока”.20150527_135406

В ролята на писателя е Христо Гърбов, Алена Павлова е неговата съпруга – писателката Роуз, Радина Думанян е в образа на младата Арлин, а Тодор Дърлянов е Гейвин Кленси, млад, неизвестен и неуспяващ писател.

20150527_135124

Радина споделя, че по някакъв начин се припознава в своята героиня, защото Арлин е изключително нежна и ранима, но е бетонирала своите чувства зад дебела стена. „Тази студенина, която лъха от нея и която е насочена към хората, разкрива колко ранима всъщност е „ледената кралица“. Тя съзнателно поставя бариера около себе си и околния свят, за да се предпази. Защото биографията й е напоена със събития, за които тя не е имала вина, че са се  случили“, отдръпва завесата към образа, който изгражда на сцената Радина.

20150527_143031

„Изключително важно е във всеки спектакъл, актьорите да са като едно семейство. И аз вярвам, че ако ние наистина се чувстваме така действително между себе си, това ще се предаде и на зрителите. Защото те не могат да бъдат излъгани. Няма как да шикалкавим и те да ни повярват“, казва Радина.

Актрисата сподели, че тя и колегите й силно се надява да успеят да предадат този „дух на любовта“, който витае в цялата пиеса и на зрителите и се надяват, че хората ще споделят впечатленията си от представлението.

Цялото интервю с Радина Думанян можете да чуете в прикачения звуков файл:

Ролята на Христо Гърбов е уникална по своему, защото той играе духа на писателя, който се е преселил в отвъдния свят, но продължава да общува с любимите си хора.20150527_144022

„За първи път играя такава роля и това по някакъв начин е много специално за мен. Пиесата е американска и ми беше любопитно, защото в американските филми също има много сцени, как вдовици си говорят със съпрузите или мъж с въображаема жена и как това се материализира. Но за мен беше изключително специално да права тази роля, защото това отговаряше на желанието ми да направя нещо сериозно и да се потопя в някаква друга концентрация. Този „дух на любовта“ по принцип въплъщава много неща. Любов към творчество, морал, чест и въобще, любов към друг човек. И всичко в тази пиеса се мотивира от любовта“, казва Христо Гърбов.

Интервюто с него можете да чуете тук:

Премиерните представления на „Духът на любовта“ са тази вечер, 29 май и 11 юни на сцената на Дом на културата „Борис Христов“, а през летния период представлението ще направи гастрол из морските сцени.20150527_142618

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име