Каназирева: Концесията е поредната стъпка към ликвидирането на Летище – Пловдив

0
1206
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ обвини и общината, че мълчи и бездейства по въпроса

Министерството на транспорта направи всичко възможно, за да фалира Летище – Пловдив. След като ограничи драстично финансирането и го направи непривлекателно за авиооператорите, сега държавата обяви обществена поръчка за изготвяне на технически, финансово-икономически и екологичен анализ за предоставяне на концесия на аеропорта.

„Това е абсурдно и неприемливо поведение. Никой не е обсъдил как може да се развие летището, никой не е попитал местния бизнес и никой не е предложил варианти – направо започват концесията, без да имат доводи, че това е правилния път“, коментира Каназирева.

Министерството на транспорта обяви обществена поръчка за 66 000 лева без ДДС, а спечелилата фирма трябва да подготви концесията на летището с площ от 2 172 344 кв. м. Това става в момент, когато летището е изправено пред съкращаване на персонала с 32% и принудително преминаване от 24-часов на дневен режим на работа.

Историята с международното летище  напомня познат сценарий, по който държавата изгуби контрол над много свои дружества, включително и над Панаира в Пловдив. Първо аеропортът се докарва до фалит, а след това се появява единственият концесионер, който да получи летището на безценица. Градът ни насила се превръща в спалня на София, коментира Каназирева.

Според лидера на „Съюз за Пловдив“ концесионирането на пловдивското летище е поредният пример за порочното влияние на централизирания модел и липсата на силна местна власт.

По този сериозен въпрос ръководството на община Пловдив мълчи. Излиза, че кметът се появява тогава, когато има светлини на прожектори.  А когато се решава съдбата на изключително важен обект за икономическото развитие на целия регион, го няма.

Първите резултати от тази погрешна политика са вече налице. Единствената авиокомпания „Райен еър“, която има редовни линии до Пловдив, е предупредила за спирането на една от тях,  до Франкфурт , през ноември 2015 г.

Обезсърчени от посоката на  развитие на летището, общините – членки на Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България вече напускат фонда.

Екипът на „Съюз за Пловдив“ е обезпокоен, че всички усилия на държавната власт са насочени към ограничаване на дейността на Летище Пловдив :

– съкращаване на персонала с 32%

–  преминаване към дневен режим на работа вместо 24-часов

–   приемане на драстично по – малък бюджет

–   нежелание да се подготви стратегия за излизане от кризисната ситуация по пътя на развитие, привличане на нови редовни линии, авиокомпании и т.н.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“  предупреждава, че  преминаване към дневен режим на работа за едно регионално международно летище води до негативни последици:

  1. Загубване на съществуващия трафик, тъй като безспорен факт е, че именно с възможността за опериране в неудобни по ред причини / шумови ограничения и т.н. / часове на централни летища, авиокомпаниите избират подобни като пловдивското.
  2. Затруднено привличане на бъдещи потенциални авиооператори.
  3. Сигурно загубване на поредица лицензи, сертификати и категории като международно летище.
  4. Разбиване на съпътстващи служби – митница и гранична полиция, както и падането на нивото на статута им.
  5. Занижаване на основни важни категории за едно летище, като противопожарната ,, което автоматично изключва кацане на по – голямата част от авиокомпаниите.
  6. Веднъж загубени, подобни категории и нива са предмет на придобиване и признаване след много тежки процедури и одити, които струват много пари и отнемат много време.

Всички това са предпоставка за неуспешна концесия, ако изобщо се стигне до нея. Процедурата  е доста продължителна, а докато се извърви, състоянието на летището ще се влоши  до такава степен, че то не би представлявало интерес за потенциални инвеститори.  За съжаление Летище Пловдив умишлено бе доведено до положение да го сравняват с Летище Горна Оряховица, за което не се намира концесионер повече от три години, напомня Каназирева.

Изводът  е повече от ясен. Очевидно намеренията са летището да се доведе до пълно спиране на дейността, вероятно защото пречи на конкуренция.

За Пловдив, областта и Южен Централен район  ще изчезне стратегическа и скъпоструваща транспортна инфраструктура, без която редица икономически отрасли са обречени  на застой.

Правилният начин е съвсем различен – държавата и общината трябва да направят всичко възможно, за да укрепят и развият „Летище Пловдив“. Да привлекат повече полети и повече клиенти. Тогава вече могат да обявят международен конкурс за концесиониране и на него да се явят най-големите световни фирми в бранша. Тук обаче вървим по грешния път – първо фалиране, а после отдаване на който трябва за без пари, счита Каназирева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име