Дядо Коледа на антидепресанти

0
2476

Днес ви предлагам поредния разказ на Виолета Стайкова. Дали ще ви се стори скандален, оригинален, злободневен или гневен, преценете сами.

Виолета Стайкова
Виолета Стайкова

Не знам дали си въобразявам, но ми се струва, че всяка година Коледата настъпва все по-рано и по-рано.

Още през ноември светещите лампички и лъскави гирлянди виснаха по витрини, навеси и тавани. Тази година значително се е увеличил и броят на моторизираните елени на дядоти Коледа. Автомобили с рога и червени носове сноват нервно из градския трафик и скачат на бой на всеки, дръзнал да се изпречи на пътя им. Побеснелите еленчета така сериозно са се взели, че ми се иска да ги разрешат за отстрел. Хо-хо-хо…

И във виртуалния свят положението е тежко и симптоматика бие на всеобща маниакална невроза, вместо на предколедно смирение, добруване и тихо очакване чудото на Рождество. Бебета, кучета, котки и дракони, накичени като коледни елхи, изскачат отвсякъде. Шашнатите им физиономии и напъните на стопаните им да демонстрират криейтив имаджинейшън по празниците, нанасят повече травми, отколкото снимките по кутиите с цигари. Там поне пише, че smoking kills, но никъде по безумните коледни хоум мейд колажи не предупреждават – осторожно жизнь – причинява шизофрения.

По Коледа всички откачат! Буквално!

Бой за подаръци. Бой за щастие. Бой за места по заведенията. Бой за салам без месо на промоция – трябва да се пости! Поне някъде в Библията така пишело.

Коледният дух напълно е обезумял и направо си плаче за хоспитализиране. Или за мощен удар с парен чук по главата – току виж се освести малко и си спомни за какво е предназначен да служи.

Тази година няма да купувам подаръци. Спокойно – това не означава, че няма да подарявам. Раздавам любов, търпение, разбиране, топлина, прошка и шамари – за нахалните и злоупотребяващите с голямото ми сърце. Ако някой има нужда от такива дреболии, може да ми пише.

А, ако пък в нощта на Рождество, след като отворите Коледните си подаръци, се почувствате отново кухи и самотни като кутия синтетичен маргарин с вкус на масло, блъснете си главата в стената. Помага! Ако не успеете да свестите коледния дух, то поне ще знаете, че ви боли главата, а не душата!

Айде, Мери ви Крисмас… която и да е тази.

Виолета Стайкова, 

декември 2016

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име