Драматичен театър Пловдив отбеляза 135 годишнината си, а концерт на Марио Хосен бе подарък за рождения ден на КЦМ и БНТ2

0
1714

Актьорите от Драматичен театър Пловдив отбелязаха 135 години от основаването на първия професионален театър в България. Любимците на пловдивската публика бяха подготвили находчив и забавен спектакъл, в който с много настроение ни разказаха какво се случва зад кулисите. Трупата на театъра ни представи забавни случки от работното си ежедневие и репетиционния процес. Директорът на театъра Кръстю Кръстев влезе в ролята на водещ и „почерпи“ публиката с най-новия концерт-спектакъл, създаден специално за годишнината. Режисьор на представлението бе Стайко Мурджев, а идеята и текстове на Алексей Кожухаров. Спектакълът бе забавно и свежо намигване към нелекия процес на сценичната работа, докато се получи перфектният резултат, който публиката обикновено получава на премиерата.

Един от младите любимци на публиката Тодор Дърлянов се превъплъти в ролята на неврастеничен режисьор, който подлага на ежедневни изпитания артистите. Актрисата Мариана Йотова демонстрира вокалните си способности с перфектно изпълнение на песента Hallelujah. Добрин Досев и Петър Тосков също отправиха своя музикален поздрав към колегите и публиката. Под диригентството на Евгени Господинов актьорите изпяха акапела няколко песни и дъблоко трогнаха сърцата. Музикален поздрав към колегите и приятелите си направиха и солистите от Държавна опера Пловдив Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Станислава Иванова. Те, заедно с директора на театъра Кръстю Кръстев, изпълниха „Наздравица“ от операта „Травиата“. Колегите им от Куклен театър Пловдив също участваха в представлението с шеговит скеч, а хорът на ансамбъл „Тракия“ го поздрави с великолепна българска народна песен. Актьорите от Драматичен театър Пловдив споделиха своите мисли и емоции от работата си в най-стария български храм на Мелпомена. За тях театърът е и дом, и храм, и съдба, и живот, и тайнство, и въздух, и Бог.

В края на спектакъла сцената беше отрупана с цветя, а публиката дълго аплодира любимците си. И ние пожелаваме на актьорите, режисьорите, композиторите, художниците и  сценичните работници винаги да имат публика – търсеща изкуството, благодарна за таланта и обичаща.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ден преди това, КЦМ и БНТ 2 отбелязаха своите рождени дни с  грандиозен концерт на Марио Хосен, оркестър „Камерата Орфика” и артистите от Държавна опера Пловдив. „Пловдив заедно, за да има какво да помним“ бе мотото на празничната вечер, с която бяха отбелязани рождените дни на двете емблематични за Пловдив институции. Комбинатът за цветни метали отпразнува 55-годишнината си, а първата българска извън столична телевизия – БНТ Пловдив отбеляза 45 години от излъчването на първия ефирен сигнал. Концертът обедини в едно  енергията и емоцията от двата юбилея.

Виртуозът Марио Хосен  и неговият оркестър Камерата Орфика“ ни приобщиха  към великолепието на барока и класицизма  в творбите на Моцарт, Хендел и Бах. Не случайно наричат Марио Хосен българският Паганини, защото по майсторство на изпълнението си той не отстъпва на великия цигулар. Хосен изпълни някои от най-забележителните музикални произведения и получи заслужени бурни аплодисменти.

Предишна СтатияДядо Коледа на антидепресанти
Следваща СтатияПремиерно представление на „Двама на люлката“ от Уилям Гибсън
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име