Петринел Гочев и Кирила Георгиева допълват артистичния пейзаж на Пловдив

0
2491

Коледните празници наближават и любителите на изящното изкуство ежедневно получават възможност да се докоснат до изложби на великолепни автори.

През седмицата бяха открити експозициите на Вихрони Попнеделев и Анастас Константинов, за които вече разказах, но не бих искала да пропусна и още двама автора, които допълват артистичния пейзаж на Пловдив с интересните си участия.

Един от любимите ми режисьори, който е и прекрасен живописец и скулптор, представи на пловдивската публика своя изложба в галерия „Орфей”. Петринел Гочев се представи с 18 впечатляващи голямоформатни платна и 11 скулптури.

Дали напомнят на сцени от театрални постановки, библейски сюжети, съновидения или съвсем ежедневни моменти от ателието и живота на твореца, но ефектът от огромните платна е разтърсващ. Картините буквално поглъщат сетивата с мощно, силно и експресивно въздействие. Петринел показва едно сгъстено като енергия, доста първично и чисто изкуството. Театралност, философия и лични откровения се редуват едно след друго в картините му. Изложбата На Петринел Гочев ще ви развълнува и ще ви зареди с нови емоции.

Преди дни беше открита и изложбата на Кирила Георгиева. Вероятно малцина ценители на живописта познават това име, защото дамата не прави чести публични изяви. Но това, което тя показа в галерия „А+“ заслужава адмирации.

Кирила Георгиева
Кирила Георгиева

Древни символи и артефакти, антични митове и легенди, доброта и духовна извисеност населяват картините на Кирила. Усещането е подобно на онзи трепет, който изпитваме наблюдавайки витрина в музей, зад чиито стъкла виждаме изящни предмети, изработени от траки, римляни и гърци преди хилядолетия. Елементи, завещана ни от древните Египетска, Микенска, Минойска,  Елинска, Финикийска и Тракийска цивилизации са вплетени в платната на Кирила, сякаш за да запазят онзи древен код на човечеството, който се явява като основополагаща култура на западната цивилизация.

През идната седмица ни очаква и поредната порция предколедни изложби.

Градска художествена галерия – Пловдив следва своя установена традиция да показва значими арт колекции, собственост на институции или на индивидуални колекционери. Тазгодишният календар на Галерията ще завърши с представянето на ценни произведения живопис и скулптура, притежание на НОВИЗ АД. Официалното откриване ще състои на 5 декември от 18,00 часа.

Почитателите на изкуството ще се насладят на една представителна колекция, създавана през последния четвърт век, която съдържа творби на стари български майстори от края на 19 и началото на 20 век, картини на цялата пловдивска школа – от Златю Бояджиев и Цанко Лавренов до днешните артисти.

На 6 декември галерия „Възраждане“ ще представи новата експозиция на чудесния живописец Васил Петров. Този път той ще изненада почитателите си с променена тематика на картините си и един по-драматичен и обърнат навътре поглед. Краси Алексиева престава изложбата така „Самата живопис е в по-тъмни гами, по-вглъбена в силата си. Творбите носят сякаш тайната информация за инфарктни събития и трагични съдби. Иносказателността е в пълна си сила. И оставащ запленен пред силата на тази живопис, която, искаш – не искаш, те въплътява в енигмите, които създава. Живопис без паралел в съвремието ни“ .

На 7 декември в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде открита Коледната изложба на членовете на дружеството, а на 9 декември за пореден път в къщата на Мексиканското изкуство- Старинен Пловдив, ще се съберат на едно място художници, приятели и дядо Коледа! Радостна Коледна светлина ще разпръснат над петдесет автора, които ще покажат живопис,графика и пластични форми.

Все още можете да разгледате и коледната колекция на галерия „Дяков“, в която участват големите български творци Андрей Даниел, Васил Стоев, Василка Монева, Георги Баев, Георги Божилов – Слона, Греди Асса, Андрей Даниел, Даниел Дянков, Димитър Киров, Ивайло Мирчев, Иван Милев.

Предишна СтатияАнастас Константинов: Даването на милостиня е добро дело, но даването на дух е нещо много по-важно!
Следваща СтатияДядо Коледа на антидепресанти
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име