Генчо Накев смайва с колорит и модерено мислене

0
2282

В галерия „Аспект“ беше открита изложба на софийския художник Генчо Накев. Той е добре познат на пловдивската публика като творец с подчертано модерно мислене и абстрактен изказ. Новите картини впечатляват с мотиви, схеми, текстури и детайли, контрасти на контури и флуидност в рамките на по-голям образ – слоеве,  създадени с помощта на смесени медийни абстрактни техники с акрил, мастило, сух пастел, хартия и тъкани.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За неговото творчество проф. д-р Милена Георгиева казва „Колоритът е предметен, наситен с форма и далеч от безплътността на класическата абстракция. Като се прибави и сложната фактура, към която творецът е особено пристрастен, защото е средство на израз на въображението и защото символизира привързаността му към земята, се получава онова настроение, специфично за нашите географски ширини. То носи топлина и овладяна драматичност, то спотайва болка и радост в едно цяло. Релефът на фактурата със своите натрупвания, престъргвания, преливания и велатури в платната на Накев е уютен микрокосмос, където криволичат линейни пътечки, и на които може дълго да се любуваш. Изкуството на този художник обича да се разполага на границите – между абстрактност и фигуративност, между линейност и живописност, между форма и безформеност. Има и визуализирани граници – те често разсичат двете половини на платното, едната в студени тонове, другата в горещи, едната потънала в естетска „бъркотия“ от форми, другата минималистично решена в доминиращ равен тон, едната динамична, а другата съзерцателна.“

Изложбата може да бъде видяна до 2 юни.

Предишна СтатияСветовният бас Орлин Атанасов открива OPERA OPEN 2015
Следваща Статия„Вила Юстина“ кани на фолклорно барбекю парти с „Луди Млади“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име