Световният бас Орлин Атанасов открива OPERA OPEN 2015

0
1241

За пловдивчани и гостите на Пловдив, които са изкушени от оперното изкуство, и това лято ще предложи една истинска музикална фиеста с програмата на фестивала OPERA OPEN 2015.

Музикалното събитие, което продължава и развива традицията на Верди фестивала  на Античния, в последните години се отворя и към други композитори и музикално сценични жанрове, а гостуването на световни оперни звезди, го превърна в един от най-силните оперни фестивали в България.

За изкушените от оперния жанр не е тайна, че през миналото лято гости на античната сцена бяха великолепният бас Паата Бурчуладзе, примата на Вагнеровия фестивал в Байройт Елизабет Стрид и световно известното сопрано Хуи Хе.

И тази година, Пловдивска опера ще представи на публиката силна програма и гости, които са солисти на Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън.

Събитието ще бъде открито на 19 юни от най-великия български бас в момента, наследник на Борис Христов и Николай Гяуров – Орлин Анастасов.
Голямото премиерно заглавие на Античния театър ще е операта
„Кармен“ от Бизе, дело на международен екип от Испания, Италия, САЩ и
Швейцария с участието на сопраното Виолета Радомирска, тенорът Камен Чанев и латвийският баритон Валдис Янсонс, а режисьор е испанката Мария Елена Мексиа. „Кармен“ ще се играе на 26 юни.

На 9 юни, почитателите на италианската оперна класика ще могат да присъстват на Гала спектакъла “Viva La Opera, Viva La Musica” с участието на младият италианска тенор Паоло Бертолучи и под диригентската палка на Лучано Ди Мартино. Музикалното пиршество включва избрани арии от „Набуко“, „Травиата“, „Риголето“, „Бохеми“, „Севилския бръснар“ и „Любовен еликсир“.

На 3 юли е съвместната продукция с Държавна опера – Бургас „Трубадур“, а на 22 юли, фестивалът ще бъде закрит с операта „Аида“ с участието на венецуелката Ана Лукреция Гарсия, диригент Диан Чобанов, режисьор Нина Найденова.

За първи път Пловдивска опера ще предложи и съпътстваща музикална програма OPERA OPEN Light на различни оjкрити пространства в град
Пловдив. Изявите ще включват мюзикъли, представления за деца, популярни
концерти и пърформанси. Сред „light“ акцентите е концертът „Тенори от три континента“ с изпълнители от Азия, Австралия и Европа в лятно кино „Орфей“, проектът „БГ шлагер и латино“ с Оркестъра на Пловдивска опера, Калин Вельов и „Тумбаито“ на Античен театър, както и премиерното заглавие „Вълкcт и седемте козлета“ на лятна сцена „Конюшните на царя“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име