Христо Бозуков преряза лентата на „Ковра 19“

0
2106

Светът е пълен с красота и  художникът се стреми да я открие във всяко събитие.

Естетско и красиво, провокативно, с намигване, и наситено с много емоции – такова беше откриването на изложбата „КоВра 19“, която Христо Бозуков подреди в камерното пространство на галерия „Seven“.

Младият творец сюрпризира приятели и почитатели, и разчупи стандартите при подобни събития със своето забавно хрумване. Той беше опаковал вратата на галерията със сигнална лента, а в центъра на пространството беше поставил медицинска маска, превърната в произведение на изкуството. Всички ценители очакваха със затаен дъх момента, в който художникът и неговата муза Жаклин Хауари ще прережат лентата, за да могат да се насладят на великолепните шест платна, които буквално озаряваха пространството.

За изкушените от творчеството на Христо Бозуков не е тайна, че той е художник, който не спира да търси красивото, изненадвайки и провокирайки въображението ни. Творец, който не се страхува да изразява най-интимните си мисли и да споделя с публиката, както любовните си трепети и еуфорични настроения, така и своите страхове и съмнения.

smart

 

Настоящата изложба е създадена изцяло под въздействието на събитията, свързани с Ковид 19.

Експозицията представя стремежа на художника да търси красивото, преминавайки през стаени и явни страхове, надежди, разочарования и любови, които връхлитат твореца по време на принудителна изолация. Заглавието „КоВра 19“ е една находчива компилация и игра на думи, препратка към коварството на споходилата ни ситуация. Самият автор споделя, че през този период е преминал през множество и разнопосочни настроения – от тревога и гняв до творчески порив и съзидание.

Изкуството на Христо е и блян, и поезия, и музика, и красота. Енергията на неговите картини възбужда въображението, което достигна до неподозираните, обвити в тайнствена мистичност дълбини на красотата.

Не пропускайте да се потопите в този мистичен блян и да пренесете силната енергия на картините в домовете си.

Христо Бозуков е роден на 12.03.1987 г. в  Пловдив. Завършва висше образование във  Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, факултет по Изобразително изкуство, специалност: „Изящни изкуства – Стенопис. Зад гърба с и има участия в 54 изложби, от които 10 самостоятелни.

През 2011 година става лауреат на втора награда от конкурса за млади автори „Ичко Лозев” . През 2012 година получава наградата за живопис на годишната студентска изложба и  награда в студентска изложба-конкурс „Изкуство на хартията” – 2012. Отличен е със специалната награда за млад автор в годишната изложба на Дружество на пловдивските художници през 2015.

Христо Бозуков е член е на Дружеството на пловдивските художници в България и на Съюза на професионалните берлински художници (BBK) в Германия.

Куратор и организатор на изложбата „КоВра 19“ е Джей Хaуари – магистър на Академия ВОГ-Нидерландия и член на Академичния Съвет на Националната модна академия като преподавател по моден дизайн и модна стилистика с майсторски клас.

smart
Предишна СтатияУчениците от НХГ „Цанко Лавренов“ подредиха изложба „Вдъхновени през прозореца“
Следваща СтатияИзложби през юни
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име