Каназирева: Държавата да поеме контрола над Панаира и да го дари на Пловдив

0
1271

Общината може да си върне участието в близо 400 дка, апортирани в „Пълдин туринвест“

Преди няколко дни от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол потвърдиха, че до края на юни миноритарният пакет държавни акции в „Международен панаир Пловдив“ ще бъде обявен за приватизация на публичен търг с явно наддаване. Продават се 49,63% от акциите. Останалите 50,37 % са на „Пълдин туринвест“, чийто мажоритарен собственик е пловдивският лидер на БСП Георги Гергов.

За мен това означава, че

държавата и община Пловдив признават своята тотална капитулация и окончателно отказват да защитят обществения интерес.

С това действие управляващите ще развеят бялото знаме и ще демонстрират своето безсилие и нежелание да запазят участие в дружество с огромен капитал. Сега става ясно за всички, че съдебните дела за връщането на най-големия изложбен център в България са били проформа.

„Категорично вярвам, че няма държавна или общинска институция, която – стига да иска, да не може да защити обществения интерес. Има достатъчно правни механизми и в Тъговския закон, и в останалите нормативни актове, които могат да бъдат използвани за това“, каза Каназирева.

Единият вариант е държавата да увеличи капитала на дружеството, да придобие контрол над него и тогава да го дари на община Пловдив. Съгласие винаги може да бъде постигнато между акционерите, ако държавата реши да застане реално, а не проформа зад обществения интерес.

Резултатът от това ще бъде, че 8 години след първия тур на приватизацията, Пловдив ще си върне участието и възможността за контрол върху 22 имота с обща площ близо 400 декара, които бяха апортирани в „Пълдин туринвест“ и така помогнаха на Георги Гергов да придобие мажоритарния пакет в „Международен панаир Пловдив“ АД.

„Това е интересът на Пловдив и на пловдивчани“, счита Каназирева.

Пловдив внася в държавната хазна над един милиард лева годишно и заслужава държавата да го направи, колкото и да струва това.

Това е пътят Пловдив да запази една от емблемите си. Проблемът е, че няма хора, които да имат правомощията и да поискат безкористно да защитават интересите на града ни. Опитът показва, че всяко едни по-силно дружество се води умишлено към фалит или в услуга на София, или на частни и групови интереси. Натам са тръгнали и Панаирът, и Летището.

Пловдив бе ощетен от това партньорство

Всичко започна през 2006 г., когато Общинският съвет учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“. Договорката бе между основните партии –  БСП, СДС, ДПС и ВМРО – БНД.

„Пълдин туринвест“ поглълна 22 общински имота с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ – 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса, след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника.

В момента община Пловдив притежава 23,89 % в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. Не е  получила и публичен отчет за дейността.

В „Пълдин туринвест“ са 12 къщи и терени в Стария град.

В устава на дружеството са вписани Домът на младоженците на ул. „Съборна“, Каблешково училище на ул. „Княз Церетелев“, от което днес няма и следа, къщата на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 12, която вече не съществува, сграда на ул. „Д-р Вълкович“ 15 /от южната страна на Тунела/, къща на ул. „Митрополит Панарет“ 17, къща на ул. „П. Р. Славейков“ 27,  бившият ресторант на ул. „Перник“ 6,  дворно място с площ 830 кв. м. на ул. „Рилски метох“ 5, 1307 кв. м. на ул. „Душо Хаджидеков“ 4,  заведения „Старите занаяти“ на ул. „Стръмна“ и  „Стара къща“ на ул. „Кирил Нектариев“ 19, затворени от години, бившата галерия на ул. „Кирил Нектариев“ 18.

В собственост на „Пълдин туринвест“ премина паркингът пред Панаира и целият бряг на Марица на едноименния булевард до Панаира. Това са близо 17 декара.

Общината губи контрол върху 17 845 кв. м. на Гребния канал,

в парк „Отдих и култура и 18 767  кв. м. незастроен терен ведно с масивна сграда с площ 704 квадрата на ул. „Полк. Сава Муткуров“ и ул. „Полк. Дрангов“  в съседство с парк хотел „Санкт Петербург“.

В „Пълдин туринвест“ са апортирани 36 декара оранжерии на Цариградско шосе и 263 декара разсадник на „Градини и паркове“ на Рогошко шосе. А като резултат общината продължава да плаща наем за разсадника.

На този фон поведението на община Пловдив е недостойно. Темата за съдружието в „Пълдин туринвест“ и „Международен панаир“ е табу.

Не се търсят решения, не се търсят отговори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име