Носителката на „Аскеер“ за изгряваща звезда Радина Думанян с предстояща премиера (интервю с Андрей Калудов)

0
1970

Очарователната актриса от Драматичен театър – Пловдив Радина Думанян продължава шеметния си устрем към върховете на славата. След като само преди два дена тя получи наградата „Пловдив“ в категория „Театър“, снощи бе обявена и за насител на „Аскеер“ за изгряваща звезда за ролята й на Матилда в „Чиста къща“ от Сара Рул, с режисьор Иван Урумов.

„Пожелавам на всички да бъдем Аскеери с чисти сърца и да се борим за нашата култура“, каза развълнувано Радина.

Думанян е едно от най-младите дарования на Пловдивския драматичен театър, но ролята на Матилда и донесе истинска вълна от награди.  Освен „Аскеер“ и „Пловдив“, тя стана носител на наградата „Любимец 13“ от Фестивала за актьорско майсторство в Димитровград и беше номинирана за театралните награди „Икар“ в категория „Дебют“.

Ивана Папазова и Елена Атанасова поздравяват Радина Думанян за наградата "Пловдив"
Ивана Папазова и Елена Атанасова поздравяват Радина Думанян за наградата „Пловдив“

Актрисата започна професионалната си кариера в Пловдив с участие във „Възвишение“, следват роли в „Съблечи се“, „ Евридика“, а само след няколко дни, на 29 май, почитателите на Радина ще могат да я видят в ролята на Арлийн в пиесата „Духът на любовта“ по Нийл Саймън.

От сърце честитим на Радина Думанян наградите и й пожелаваме да продължава да радва почитателите си с добри роли и творческият й път да е все напред и нагоре! 

Броени дни преди премиерата на „Духът на любовта“ се срещнахме с режисьора на пиесата Андрей Калудов, който разкри подробности  от работния процес специално за читателите на europlovdiv.com

  • Тази пиеса е уникална, защото е последната пиеса на Нийл Саймън. Написва я в много напреднала възраст, с натрупан много житейски и драматургичен опит. Това е неговата 39-та пиеса и тя се отличава много съществено от всичко, което е написал. Тя се отличава и като цяло в световната драматургия, защото се рови в съзнанието на хората, които се обичат не само в реалния живот, но дори и когато единия го няма. И това е поднесено по изключителен начин, и драматичен, и с лека усмивка, тънко, заедно с това жизнено правдиво, което е много характерно за самия Нийл Саймън. Една уникална пиеса, която за първи път се поставя в България. Много е трудно да се разказва, защото в нея има толкова духовно движение, макар че в сюжета има даже криминална интрига.

Един известен писател, който преди пет години е напуснал този свят, е оставил незавършена книга… Жената, която цял живот е била до него, продължава да си говори с него. Духът на любовта витае там, където любовта е искрена и дълбока. В ролята на писателя е Христо Гърбов, но в същност основната героиня е неговата съпруга, писателката Роуз, която се играе от Албена Павлова. Много силно е участието на младите актьори на Пловдивския театър Радина Думанян и Тодор Дърлянов, които ще видите в невиждана за тях светлина. Тук няма главни и второстепенни герои, защото всички са засегнати от любовта и то не поредната любов, а голямата, единствената Любов в живота!

Много съм доволен и от двамата млади актьори. Доволен съм от техния морал и техния усет за част от един творчески колектив, в който те имат тежки задачи, защото образите наистина са много сериозни, много дълбоки и многопланови. Такава роли рядко се падат въобще в творческата биография на актьорите за цял живот. Разбира се на Радина, Господ и е дал твърде много, както външен вид, така и много емоция. Самата тя е усвоила много неща от актьорското майсторство. Тодор Дърлянов тръгва от едно невероятно начало на ролята си и стига до мащаб, който малко хора биха очаквали. Задачите са сложни и те се справят много добре и са много интересни! Арлийн, се казва героинята на Думанян, а Тодор е в ролята на Гейвин Кленси, млад, неизвестен и неуспяващ писател. Образът му се развива по време на пиесата и става това, което никой не очаква.

Петър Митев е сценограф и мисля, че ще бъде интересно това, което визуално е направил, защото пиесата, освен дълбоко психологическа е и много атрактивна. За атрактивността имаме сътрудници от студио „Тангри“, които са ни приготвили мултимедия и една доста особена музикална среда, защото това е изискването и на драматургията.

Пловдивската публика е прекрасна публика. Тя не само идва на театър, но това, което мен лично ме интересува е, че нейните реакции в залата са много точни. Те много точно разбират мисълта на писателя, разбират решенията на режисьора, пристрастни са към изпълнението на актьорите и аз очаквам тази среща като една хубава среща с високо интелигентна публика.

С тези думи, режисьорът Андрей Калудов покани всички, които са изкушени от театралното изкуство на премиерните представления на „Духът на любовта“, които ще се играят в Дом на културата „Борис Христов“ на 29 май и на 11 юни.

Цялото интервю с Андрей Калудов можете да чуете в прикачения звуков файл:

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име