Евгени Божанов открива Международния фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“

0
1060

С концерт на виртуозният музикант Евгени Божанов и немският челист Валентин Радитиу стартира пролетното издание на Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Откриването е тази вечер в 19 часа в Концертна зала, а в програмата на концерта са включени произведения на Брамс, Чайковски и Рахманинов. Божанов е сред пианистите, оценени в цял свят и е лауреат на престижни  клавирни конкурси. Изнася концерти в Берлин, Виена, Лондон, Токио, Стокхол и много други. Предизвиква страстни, и ентусиазирани реакции.  Радутиу е удостоен със специална награда за иключителен талант сред струнните инструменти. Инструментът, на който свири прочутият виолончелист, е на Франческо Руджиери.

На 28 май, от 18.30 часа в Балабанова къща ще бъде заснето предаването „Нощни птици“ с водещ Искра Ангелова и специалното участие на именити гости. За доброто настроение на гостите ще се погрижи бенда на предаването в състав: Вяра Пантелеева – вокал, Мишо Шишков – пиано, Румен Бояджиев-син – перкусии, Петко Славов – бас и вокали и Владимир Михайлов – вокал и катара.

На 29 май отново Евгени Божанов ще се изявява на пловдивска сцена, но този път като солист на оркестъра на Държавна опера – Пловдив.

За 30 май в Балабанова къща е предвиден концертът „Тембри на лунна светлина“ с участието на сопраното от Израел Шири Хершковиц и Томина Първанова – арфа.

„Гвоздеят“ на програмата тази година ще бъде гостуването на камерният оркестър на Сардиния с почетен президент Енио Мориконе и диригент Симоне Питау. Концертът ще се състои на 7 юни в Дом на културата „Борис Христов“.

На 21 юни гостуват трима американски професори, които ще бъдат представени от кларнетиста проф. д-р Вангел Търпов. Концертът American Spirit In Plovdiv ще бъде на 21 юни в Балабанова къща.

Тази година е предвидена и програма за деца. За 31 май е предвиден голям детски концерт на Римския стадион, а от 1 до 20 юни в Балабанова къща ще има изложба на млади автори и талантливи деца.

Фестивалът ще прибави към своите концертни и нови пространства като Малката базилика, където на 6 юни ще звучат ангелските гласове на  хор „Гаудеамус“.

 

Предишна СтатияКаназирева: Държавата да поеме контрола над Панаира и да го дари на Пловдив
Следваща СтатияЛетните сцени отварят врати
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име