Master of Wine Каролайн Гилби дегустира 85 от най-добрите български вина

0
1358

Светилото в света на виното, Каролайн Гилби MW отново посети България, този път по покана на РЛВК Тракия. Тя посети 6 изби около Пловдив, тества на винена дегустация тества над 22 български вина и обсъди европейските проекти, който изпълнява камарата, за промоции на български вина в Германия, Италия и UK.

Каролайн Гилби е Master of Wine – най-сериозната титла в науката за виното. В света, тези хора са общо около 300. Тя е голям специалист по вината от Източна Европа и по-конкретно на българските, и е техен посланик във Великобритания. Освен че е един от най-титулуваните световни дегустатори, тя е популярна с честността си и с пиперливия си език, на когото е чужда всякаква дипломация и спестяване на критика. Още с пристигането си тя сподели „Винаги, когато идвам в България, срещам нови изби и винопроизводители, нови хора и приятелства. Тук имам много истински приятели, но и доста хора, които не ме харесват.”20150612_195934

След дегустацията, която се състоя в ресторант „Четири сезона“,  на въпрос на журналисти, как вижда развитието на българския винен туризъм, Каролайн Гилби каза, че винопроизводителите трябва да са наясно какъв тип туризъм искат точно и е задължително да има обратна връзка между избите и клиентите. Според нея е желателно, виненият туризъм  да бъде свързан с историческите паметници, културните забележителности и спа туризма в страната. Най-важно е избите да са на високо ниво в обслужването и  дегустациите, и да се представят добре пред всеки един посетител. „В България има голям потенциал за винен туризъм и се надявам много скоро той да се развие и да има успех. Лично аз вярвам, че вината и туризмът у вас, много скоро ще имат голям успех и то не само в Европа“, каза Каролайн.

Относно съотношението цена-качество,  мисис Гилби заяви, че винопроизводителите в България, трябва много ясно да осъзнаят къде се намират на световният пазар. „Най-важно е какво получава крайният потребител, когато си купи бутилка вино. И когато отвори бутилка българско вино, да се чувства удовлетворен от това, което пие и да не съжалява за парите, които е платил“. Тя коментира, че българските вина и сортове имат собствен характер и има място за тях  в света на виното. Особен потенциал, според нея има в Мавруда. „Харесвам доста от българските вина. Но истината е, че българските винопроизводители трябва внимателно да мислят какви вина да произведат и защо”, заяви тя.

Каролайн Гилби е Master of Wine от 1992. Тя стига до най-високата титла във виното след като решава да изостави живота зад микроскопа. Преди това завършва ботаника и прави PhD в същата област. През 1988 се присъединява към екипа на Augustus Barnett като винен баер. От 1995 е независим консултант и винен автор. Тя консултира за качеството на виното, техники при дегустации, развитието на бранда, проучвания в областта на конкуренцията, селекции на вина, технически специфики и пише за различни  списания и уеб сайтове като Decanter, Harpers, The Drinks Business, VinCE, Mainingers Wine Business International сред които и DiVino.bg. Също така има принос в много книги за виното докато все още пише за Том Стивънсон в Wine Report.
Каролайн Гилби е член на Circle of Wine Writers и често е сред журито на редица международни дегустации. От 2003 до 2008 води лекции за английския винен пазар за OIV’s Master of Science in Wine Management. Била е четири години директор на UK Wine Standards, избрана на тази позиция от Министерството на земеделието във Великобритания.

И в личния си живот, Каролайн Гилби прави впечатление на доста организиран и отговорен човек с установени привички. Тя не пропуска всяка сутрин да направи обичайния си крос, а първото нещо, което прави, когато се прибере у дома е да изпие чаша чай с мляко. И тази строга сутрешна програма не е случайна, защото работата на дегустаторката никак не е лека. Само на този тур й се наложи да изпробва над 85 вина за ден и половина!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име