Каназирева: Пловдив се разпродава със скорост 6 – 7 млн. лева на година

0
1174

 „Съюз за Пловдив“: Само за 3 години от този мандат 112 711 кв. метра имоти от Пловдив на тезгяха

Пороят от сделки, без които не минава нито една сесия, превръща Общинският съвет в агенция за недвижими имоти.  Тази неразумна  практика – разпродажба на стотици декари, често на безценица – се повтаря във всеки мандат.  Пловдив се разграбва със скорост 6 – 7 млн. лева на година  – толкова е печалбата от безогледния алъш-вериш с публичната собственост – коментира лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ и общински съветник  адв. д-р Дани Каназирева.

Според анализа, подготвен от експертите на „Съюз за Пловдив“,  само в  периода от 16 януари 2012 г. до 21 май 2015 г.  общината е пуснала за продажба  имоти с обща площ 112 711 кв. м. на стойност 22 419 237 лв. без ДДС.  А с ДДС сумата е 26 903 084 лв.

Проверката показва, че през 2012 г.  на тезгяха бяха извадени имоти с площ 13 508 кв. м. за 6 137 192 лв. , през 2013 г . – 11 933 кв. м. за 4 780 468 лв.,  през  2014 г. – 46 541 кв. м. за 6 442 435 лв., за пет месеца на 2015 г. – 40 729 кв. м.  за 5 059 142 лв. /сумите са без ДДС/.

Според лидера на „Съюз за Пловдив“  управляващите от ГЕРБ, както и техните предшественици, водят порочна политика. Ако към имотите, продадени през последните няколко години, се прибавят сделките от предходните два мандата, ще се получи страшна картина.   Десетки са примерите за ненесените на бюджета огромни материални щети, счита Каназирева. Тя напомня, че само от продажбата на Марково тепе и терена с площ 32 дка  в атрактивна зона на  „Тракия“,  общината е изгубила  минимум 60 млн. лева – сума, достатъчна да се построят 20 луксозни детски заведения.

Очевидна загуба за общината беше и продажбата на терен с площ 3 дка до автогара Юг, извършена в настоящия мандат.  В центъра на Пловдив няма  големи общински имоти  нито за детска градина, нито за многоетажен паркинг, какъвто до този момент нито един кмет не е успял да построи за пловдивчани.

В стремежа си да запълни дупките в бюджета, администрацията прилича на хазартен картоиграч, който е  готов да съблече и последната си риза, само и само да си изкара някой лев.  Дори в случаите, когато няма кандидат – купувачи, имотите отново се вадят за продажба, вече по намалени цени.

Поредният пример е с апартамент на ул. „Иван Вазов“ 43. На днешната сесия той повторно  е предложен  за продажба, въпреки че на първия търг не са закупени тръжни книжа и няма кандидати.  Недоумение буди настървеното желание на администрацията да продаде жилище на търг при положение, че близо 500 семейства, картотекирани като крайнонуждаещи се, чакат  ред за настаняване по 10 години.

Проблемът е, че градът ни се управлява с приходи от заеми и разпродажби на общинското имущество. В резултат на това Пловдив само губи, а не придобива. Разсъждава се по логиката: след нас и потоп, без да се дава сметка, че в един момент имотите ще свършат и след години общината няма да има възможност да построи една детска градина или ясла, камо ли да привлича стратегически инвестиции.

Управлението на принципа – ден да мине, друг да дойде –  лишава Пловдив от перспективи.  Необходима е дългосрочна програма за  стопанисването на общинска собственост, за да има постоянни приходи в градския бюджет, а не аварийно запушване на „каца без дъно“ с  разпродажби на конвейер, коментира  Дани Каназирева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име