Снежана Фурнаджиева въплъщава в картините си идеите и образите на Божественото (галерия, интервю)

0
2020

Сакралното, свещеното и святото в различните му проявления, преоткрито в различни посоки. Това е цялостното усещане от изложбата, с която Снежана Фурнаджиева зарадва своите многобройни почитатели.

Странни, неземно красиви фигури, излъчващи едновременно и чистота, и духовна красота, които носят в себе си знание и сила, са населили картините на Снежа. Жената, жрицата на живота, е изобразена с изключителна нежност. Изящни лица с огромни очи и грациозни шии, нежни ръце, които държат вино или плодове.

Градските пейзажи също са деликатни и въздействащи на струнните на сърцето с къщите, обградени с ажурни дантели, високи сводове и тежки дървени врати.

И въпреки, че са решени в тюркоазно-синята гама, картините й не създават чувство за студенина, а напротив, те са вълнуващи и зареждащи с настроение и топлина. Брилянтният колорит и категоричност на изказа са отличителните черти на изкуството на Снежана.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В изложбата присъстват и няколко картини, които са рисувани на филтри за вино – шихти. Това, че древната сакрална течност, с която жреците са извършвали своите обреди и са влагали цялата си надежда за контакт с всевишното, е преминала през тези филтри и е оставила своето сърце, е вдъхновило прекрасни картини, в които са кодирани и миналото, и настоящето, и бъдещето.

Над всичко обаче се извисява образът на Богородица, за да ни покаже, че вярата е жива. Добротата и самопожертвователността , способността да дадеш най-доброто с каквото и да се захванеш, защото си воден от добри помисли и от справедливи пориви, ни са дадени именно от Божията майка, а Снежана Фурнаджиева го е претворила в картините си.

Една великолепна изложба, която заслужава не само да бъде видяна, но и част от нея да присъства в нашия дом.

Интервю на Нели Бистрашка със Снежана Фурнаджиева можете да чуете в прикачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име