Моника Роменска и Милена Бочукова подредиха съвместна изложба

0
1701

В културен център „Бялата къща“ в Стария град е подредена една интересна изложба в която участват Моника Роменска с графика, дълбок печат, литография и рисунки, и Милена Бочукова, която се представя с колажи, живопис и малка пластика.

Ето как ни представя двете авторки, кураторът на изложбата Таня Сърданова: „Моника Роменска представя петнадесет нови и интересни неща, които заслужава да се видят. Това си е тя. Не може да избяга от себе си и нейните летящи, въздушни хора. На пръв поглед фантастични, а в същото време твърде реални. Дълбок цвят, наситен колорит, мека топлина и кадифена светлина, която сякаш излиза от картините й. Изящно изработени като рисунка, въпреки, че са литографии.

В другата зала е Милена Бочукова, която се представя и с живопис, и с колаж, и с пластика. Картините са по-големи и по-малки формати, а в пластиките използва различни материали – камък, мрамор, бронз. Работата, в която една ножица реже камъка, е много интересна, защото праща послание към душата на човека, към неговата крехкост и възможност да бъде нападнат и съкрушен. Двете части са направени от мрамор и гранит. Другият интересен арт факт е „Вечният календар“. Една работа, която е от камък, но той сякаш се разлива и изчезва, както времето изчезва за нас. Живописните й работи са меки, с приглушени цветове, а в същото време много категорични.

Изложбата ще продължи до месец септември, защото в „Бялата къща“ експозициите са по три месеца, което дава възможност и на пловдивчани, и на гости, и туристи, да видят пловдивското изкуство. Засега тенденцията е да показваме пловдивски автори и това, което става тук, в бъдещата Европейска столица на културата.“

Цялото интервю с Таня Сърданова можете да чуете в прекачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име