Лили Кючукова нарисува женската душа (интервю)

0
2375

Лили Кючукова гостува на галерия Дяков с една изключително фина и елегантна изложба озаглавена „Бяло“. Жената в бяло, освен че е символ на чистота и деликатност, за Лили е символ и на новото начало. Художничката споделя, че за нея това е началото на нови творчески търсения и предизвикателства, с които съвсем скоро ще изненада почитателите си.

Ефирната нежност, с която Лили създава образите си, е неподражаема. В картините ѝ жената витае като дух. Те сякаш са изпълнени с пролетна нежност, аромат на парфюм; звучат шансони и се лее шампанско. Изключително деликатните силуети са обвити в сладникавата мараня на парижките улици. Момичетата от витрините на Амстердам не само че съблазняват с небрежно кръстосаните си дълги крака минувачите, но и излъчват разтапяща нежност. Те не са вулгарни, а еротично чувствени. Мимолетни мъжки силуети ги заглеждат, за да им се насладят.

Лили не крие, че много пъти са я сравнявали с Тулуз Лотрек, пред когото тя се прекланя, но не за да му подражава, а за да изпълни платното с онази фатална женственост, която носи всяка жена.

Лили Кючукова черпи сюжетите си от многобройните си пътувания в  Париж, Нормандия, Авиньон, Амстердам и Люксембург. Тя споделя, че е имала интересна случка  ̶  когато вижда една снимка на момиче, което без да подозира много преди това е нарисувала.

Какво още разказва Лили Кючукова можете да чуете в прикачения звуков файл:

През миналата година художничката се завърна от Париж като лауреат на Голямата награда за съвременно европейско изкуство. Тя очарова журито с френското звучене на картините си.

Лили Кючукова

Ако още не сте успели да видите изложбата „Бяло“ на Лили Кючукова в галерия „Дяков“, направете го непременно до 7-ми май, за да си доставите истинска наслада!

Предишна СтатияВасил Дуев гостува с „Всичко на масата“ в Bee Bop Café
Следваща СтатияДетската работилница “Heal the World“ е съпътстващо събитие към проекта Мулти култи китчън
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име