Луиза Григорова – За наградите „ИКАР“ и премиерата на „Бел Ами“ /интервю/

0
1799
Снимка: ДТП

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Екипът на europlovdiv.com честити празника на актьори, режисьори, драматурзи, постановчици, сценографи, осветители, гримьори, музиканти, композитори, благодарение на които я има магията, наречена Театър! 

На този ден Съюзът на артистите в България отличава с наградата „ИКАР“ най-високите постижения в областта на сценичните изкуства.  Церемонията по връчването на наградите ще се състои тази вечер в Народния театър „Иван Вазов”. Драматичен театър –Пловдив тази година се бори в четири категории: Луиза Григорова е номинирана за водеща женска роля за Евридика в „Евридика в подземния свят“ от Сара Рул на режисьорът Стайко Мурджев. Боряна Братоева и Мила Люцканова се състезават в категория „Дебют“ за ролите на Кара и Яра Палавееви в „Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов, драматизация Алек Попов и Деляна Манева, с режисьор Елена Панайотова. „Евридика в подземния свят“ е номинирана и в категориите „Майсторско техническо осъществяване“ и  „Сценография“ – Марина Райчинова.

На добър час на всички!

1920975_1017069844976971_2510853120939561345_o

Ден преди връчването на наградите „ИКАР“, в Малък театър „Зад канала“ се състояха и двете премиерни представления на пиесата „Бел Ами“ с режисьор Бина Харалампиева. Калин Врачански перфектно влиза в обувките на провинциалистът Жорж Дюроа, който благодарение на въздействието си върху жените, се издига от беден провинциален репортер до политик и депутат. Луиза Григорова доказа, че освен красиво лице е и талантлива актриса. Тя перфектно се превъплъщава в амбициозната и безскрупулна Мадлен Форестие, женският еквивалент на Бел Ами. Освен тях чудесни образи изграждат Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Алиса Атанасова, Петър Калчев, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Васил Банов и Владимир Димитров.  Музикалните пиеси на Асен Аврамов асоциират и прагматичноста на амбицията, и пресметливостта на интелекта, и първичноста на инстинктите. Костюмите и сценографията са дело на Петя Стойкова.20160325_212024[1]-001

Часове преди премиерата на „Бел Ами“, Световния ден на театъра и връчването на наградите „ИКАР“, Луиза Григорова даде интервю специално за читателите на europlovdiv.com.

Снимка: ДТП
Снимка: ДТП
 • Какви са емоциите преди церемонията по връчването на наградите „ИКАР“? Вълнуваш ли се от номинацията си в категория „Главна женска роля“ за ролята на Евридика, в постановката на Пловдивския драматичен театър „Евридика в подземния свят“?
 • Честно да са призная, в момента се вълнувам повече за премиерата на пиесата „Бел Ами“, която е тази вечер /премиерните спектакли се играха на 25 и 26 март/. Премиерата е нещо твърде важно и за това сега съм се концентрирала изцяло върху ролята си в тази пиеса. Разбира се, че се вълнувам и за церемонията по награждаването. Изключително приятно ми е, че съм номинирана. Радвам се, че трудът ми е забелязан и се надявам да имаме успех, защото представлението „Евридика в подземния свят“ е номинирано в три категории.
 • Ти си гост актьор в пиесата „Евридика в подземния свят“ с режисьор Стайко Мурджев. Разкажи за работата с пловдивските си колеги?
 • За мен беше изключително приятно удоволствие да работя в Пловдив. Със Стайко сме много добри приятели и в живота, и това не е първият път, в който работим заедно. Ние сме хора, които се разбират много лесно, защото говорим на един и същи език. Това е изключително важно при взаимоотношението между актьор и режисьор. Всеки един от колегите ми в Пловдив също даде много от себе си и вложи много от душата си в пиесата. Това е и основната причина да ни се получат толкова добре нещата.
 • Да поговорим и за пиесата „Бел Ами“. Калин Врачански и Герасим Георгиев – Геро са имена, които безапелационно пълнят всеки салон, а и останалите актьори играха прекрасно. В ролята на Мадлен Форестие ти си впечатляваща, но това несъмнено се дължи и на работата на режисьора Бина Харалампиева.
 • Така е. В пиесата има голям актьорски състав и мога да кажа, че това е моето семейство. Това са колеги с които работя и които много обичам, а Бина Харалампиева е като наш настойник. Тя буквално е като майка, която страхотно се грижи за нас. „Бел Ами“ се превърна в едно много наше, много лично и съкровено представление. Положихме много усилия, но имахме и много приятен репетиционен период и се радвам, че се получи толкова добре. Ролята ми е голяма и отговорна, а представлението е изключително динамично. Нещата, които се случват на сцената изискват да бъдеш непрекъснато на ниво. Текстът, който Юри Дачев написа също е изключително добър, а музикалните композиции на Асен Аврамов са като лосион за чувствата, емоциите и страстите, разгарящи се между героите. Много се вълнувам и се надявам и публиката да хареса представлението!
 • Историята, която Мопасан пише преди повече от 100 години, звучи доста актуално и за днешните времена. Разпад на нравите, неустоима амбиция за изкачване по стълбата на общественото положение, независимо от средствата. Все неща, на които ежедневно ставаме свидетели.
 • Точно така се оказва. Това е нещо, с което непрекъснато се сблъскваме. Тази болна амбиция, тази жажда за власт е нещо, което изцяло присъства в ежедневието ни днес. Темата е страшно актуална. Лъжи, секс, власт, пари… Това са нещата, които днес интересуват хората.
 • Твоята героиня Мадлен също допринася доста за шеметното изстрелване във висините на Жорж Дюроа. Всъщност тя е основния двигател за неговата шеметна кариера.
 • Точно така, Мадлен Форестие е основния двигател за шеметното развитие на красивия Дюроа, наречен от влюбените в него жени Бел Ами. Мадлен всъщност е неговият женски еквивалент. Тя също е с огромна болна амбиция, готова на всичко за успеха и за властта. Тя също е толкова безскрупулна. Точно за това, те не могат да просъществуват като двойка. Но използвайки се един друг, успяват да постигнат това, което искат.
 • Разпознаваш ли се до някъде в този образ или си неин антипод?
 • Не бих казала, че съм абсолютен антипод, но не бих казала и, че съм като нея. Аз също съм амбициозна и се стремя към нещата, в които вярвам, но със сигурност не мога да бъда толкова безскрупулна. Не съм до такава степен лишена от чувства като Мадлен. Тя е човек, който държи чувствата си в ръка и може да ги контролира и да играе с тях. Докато при мен чувствата са нещо много сериозно и аз не мога да ги контролирам. По-скоро те ме контролират.

Благодаря за интервюто, Луиза и пожелавам успех в наградите „ИКАР“!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име