Католици, протестанти и арменци празнуват Възкресение Христово

0
1737

Днес католическият свят празнува Възкресение Христово. „Славете Господа, защото той е благ. Защото е вечна любовта му. Скъпи братя и сестри, честито Възкресение Христово!“. Тези думи Папа Франциск отправи в традиционното великденско послание „Урби ет орби“ към всички вярващи, след като отслужи тържествената великденска меса в базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. „Нека вървим по пътищата на спасението с Бог и с ближните! Защото имаме изключително голяма нужда от това“, завърши словото си Папа Франциск.


Тази година католици и православни честват светлия празник с разлика повече от месец. Разминаването на датите на Великден идва от различните календари, които използват църквите. Католиците изчисляват датата по Григорианския, а източноправославните, по Юлианския календар. Още през 1582 г. папа Григорий XIII заменя стария Юлиянски календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар. В Православните храмове служението продължава да бъде по Юлиянския календар.


Повече от 20 000 католици от Пловдивска област празнуват днес Възкресение Христово. Най-много – около 14 000 от тях, живеят в община Раковски, а останалите – в общините Калояново и Пловдив.
Вчера, на Велика събота в католическите храмове се състоя традиционното пасхално бдение. Всички светлини в храма бяха изгасени малко преди полунощ, след което свещеникът изнесе запален трисвещник, от който богомолците запалиха свещите си и ги отнесоха по домовете си. Точно в полунощ, празничен тропар ознаменува Възкресението.

Днес Великден празнуват и протестанти, и арменци.

Предишна СтатияЛуиза Григорова – За наградите „ИКАР“ и премиерата на „Бел Ами“ /интервю/
Следваща СтатияПролетта настъпи в пловдивските галерии /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име