Величествената китайска теракотена армия на гости в Дрезден

0
2641

Дрезден е градът, който харесвам и посещавам от доста години, и който винаги успява да ме изненадва с нещо оригинално. Този път имах шанса да попадна на една уникална експозиция, която е сред най-великите творения, направени от човека и то преди повече от 2000 години. Става въпрос  за сензационната таракотена армия, пазеща гробницата на първия китайски император Цин Ши Хуан Ди.

Сбирката, която съдържа точни копия на част от уникалната армия, наброяваща  8 101 войни в естествен ръст, може да бъде видяна до 17 септември в Dresden ZEITENSTRÖMUNG.

Историята на теракотената армия е доста интересна и до днес остава загадка начинът по който е създадено това величествено археологическо откритие, което с право може да се нарече мащабно произведение на изкуството, не случайно включено в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Както повечето големи археологически обекти и теракотената армия е била открита съвсем случайно. Това е станало през 1974 година, когато селяни от близкия китайски град Сиан решили да изкопаят кладенец, но за огромна изненадата започнали да вадят от земята глинени фигури. Така било направено едно от най-великите археологически открития на всички времена.

Осемхилядната армия, която е съставена от теракотени войни и коне в естествена големина, е създадена в периода 259-210 г. пр. Хр. Мащабното начинание, за което е бил необходим огромен финансов и човешки ресурс, е реализирано от над 7000 работници в продължение на повече от 40 години, до смъртта на император Цин Ши Хуан Ди, по чиято заповед е изградено.

Призрачната армия има за цел да брани гробницата на императора, обединил Китай, останал в историята и с построяването на Великата китайска стена. Блестящият, могъщ и безмилостен владетел от династия Цин обединява враждуващите царства само за десет години (230 -221 г. пр. Хр.) и  превръща огромната територия в сърцевината на днешната единна държава.

Желанието на владетеля да господства и в отвъдния свят е вероятната причината за мащабния проект, който предприема за своята гробница. Огромната могила крие призрачен свят, от войни, коне, слуги, държавни служители и дори акробати, които са застинали в различни пози, за да пазят и служат на своя владетел.

Възхитително е, че всяка статуя е изключително реалистична, направена в естествена големина, уникална и се различава от останалите било то ръст, облекло, прическа и дори по размера на обувките.

Наредени в безкрайни редици, те пазят перфектен военен строй. В първия ред на армията са стрелците, които атакуват със своите арбалети врага, заели бойна поза на едно коляно. След тях също са стрелци, които изчакват своя ред. Третият боен ред се състои от лека пехота и командна част, а след това са бойните колесници и тежко въоръжените войни. Всички те са държали в ръцете си истински оръжия.

Композицията е изключително въздействаща, защото човек буквално остава с впечатление, че е изправен срещу истинска армия. Толкова живи и естествени изглеждат глинените войни. Вероятно ефектът, който са предизвикали непосредствено след откриването им е бил още по-силен, защото тогава те са били оцветени и съвсем като истински, но с времето слоят боя и по-специално грундът, с който са били покривани преди да бъдат оцветени фигурите, започва да се излющва под въздействието на въздуха и в момента повечето имат естествения цвят на глина.

Самата могила, в която те са били разположени се намира на 1500 метра от могилата, в която е погребан императорът. В погребалния комплекс са открити и помещения, в които са „настанени“ любимците на императора – държавни служители и акробати! Тези две касти явно са играли сериозна роля при управлението на император Цин Ши Хуан Ди. В съседство има и други могили, които не са по-малко интересни. В една от тях е изграден подземен поток със сладка вода, в който плуват патици, а на брега са накацали жерави, лебеди и ибиси от бронз. Тази „Райска градина“ явно е предназначена да радва окото на императора в отвъдния свят.

Забележителна е изработката на всички експонати, независимо дали те представляват хора в естествен ръст, животни или птици.

В музея научих и още една интересна история. Тя описва мерките за сигурност, които преди две хилядолетия са предприемали за предпазване от предателства. Когато императорът е искал да предаде важно съобщение на своите генерали, негов верен писар изписвал йероглифите върху малка керамична фигурка на животно (в музея беше изложена малка черен леопард). Вестоносец носи посланието, а другата половина от фигурката е в главнокомандващия армията. И само, ако двете половини на изключително прецизно изработената фигурка съвпаднат, означава че нареждането наистина идва от императора. Майсторската изработка и детайлите на депешата са гарант за достоверността на посланията, които са били от най-висока степен на секретност.

В мавзолея са намерени и миниатюрни военни колесници, които изумяват с красотата на детайлите си.

Начинът на изработка на глинените и бронзови фигури, независимо от техния размер, наистина е изключително прецизен и впечатляващ, и говори за едно високо ниво на перфекционизъм.

Управлението на император Цин Ши Хуан Ди, макар и да успява да обедини отделните царства в империя, да провежда множество административни и стопански реформи, да въвежда единна китайски писменост, унифицирана монетна система и мерни единици, както и да построи изключително мащабни съоръжения като Великата китайска стена, каналът свързващ реките Сян и Лидзян и величествената теракотена армия, не е било одобрявано от огромната част от населението на страната.

Той се е славел като изключително жесток, властен и параноичен. Малко след смъртта на императора, погребалната могила е била нападната от недоволни селяни, които ограбили оръжията на глинената армия и опожарили мавзолея. От огъня пострадали дървените греди и подпорите, поддържащи тавана и от тежестта на хилядите кубици пръст, могилата погребала в утробата си великата армия. Това съхранило великолепната находка до наши дни, за да можем да се докоснем не само до великите военни подвизи на императора Цин Ши Хуан Ди, основател на Китай, но и до майсторството на древните творци.

В една от залите на музея са изложени и традиционните мъжки и женски облекла, военни доспехи и облеклото на императора от периода на династията Цин. Тук е и величествения трон на Цин Ши Хуан Ди.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име