Митрополит Николай освети най-новия храм в Пловдив

0
1853

Пловдивският митрополит Николай извърши освещаването и отслужи първата литургия в най-новият храм „Св. Николай Чудотворец“. Стотици миряни се стекоха в църквата, за да присъстват на ритуала и да се докоснат до мощите на Николай Мирликийски и свети Лука Симферополски, които бяха донесени от кипърски духовници.20150509_092902

Църквата, посветена на св. Николай Мирликийски, е единственият съвременен храм в руски стил и представлява еднокорабна кръстокуполна базилика. До самия храм се издига камбанария. Ктитор на храма е Кирил Василев – собственик на „Хелиос метал център”. Преди години той вижда в украинския град Николаев храм, посветен на св. Николай Чудотворец, който силно го впечатлява да направи в родния си град реплика на църквата.

20150509_093009

„Този храм да бъде особено благодатно място на Божието присъствие, място за утеха и ориентир. Тъй както светлината е необходима в непристъпния мрак, за да намери човек пътя, по който да върви, верният път, по който да не погина, а да се спаси. Така храмът е особено място за благодатни сили, духовна утеха, за здраве и  душевно спасение на всички. Да е честит новия храм“, пожела отец Николай, и продължи „Радвам се, че новият храм носи името на св. Николай, защото той е мой небесен покровител и застъпник пред Бога и неговата благодат, проявена в много чудеса, аз чувствам в моя живот, в моето служение. Радвам се в този ден, славословя и благодаря на Бога“.

„Не сме решили Симеон Сакскобургготски да стане цар на българите. Светият синод, под ръководството на Негово светейшество българския патриарх Неофит, в пълнота, в пълно единодушие показа на своя верен божи народ една неоспорима историческа правда”, отговори той на въпрос на репортери, защо е предложил Симеон Сакскобурготски при извършването на богослужения във всички църкви и манастири на Българската Православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон Втори, цар на българите.

Речта на митрополит Николай, както и част от тържествената атмосфера, можете да чуете в прикачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име