Младите актьори от „Любен Гройс“ се окичиха с първа награда на театрален фестивал

0
1875

С първа награда в категория „Театър – Големи“ на Фестивала за театрално, музикално и танцово изкуство „Рошавата котка” се окичиха прекрасните млади актьори от пловдивската школа „Любен Гройс“. Възпитаниците на Ивана Папазова и Стоян Сърданов впечатлиха публиката с безупречно изпълнение на „Домът на безсънието“, пиеса изградена по „Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка, а журито стана на крака, за да ръкопляска на младите таланти.

20150502_144128-001
Блестящо превъплъщение в ролите си направиха учениците Ариана Петрова, Евгения Денева, София Симеонова, Дани Лачева, Славяна Сечкова, Елена Хрант Арабаджиян, Евгения Танева, Габриела Синекова, Радослава Кабашка и Мирослав Шишков. Получаването на Голямата награда на фестивала „Рошавата котка“ идва съвсем закономерно, след като през миналата година актьорите от трупата „Любен Гройс“ бяха отличени с второ място за представлението си „Пъдар“.20150502_150023-002

„Това са едни прекрасни момичета, с които работим вече пета гадина, като някой от тях идват от детската театрална школа „Тракарт“, която празнува десет години. Това е много хубаво, защото има приемственост“, благодари на своите ученици Ивана Папазова.

20150502_151344

„В „Домът на безсънието“ са използвани елементи както от „Домът на Бернарда Алба“, така и символите които присъстват в драматургията и стиховете на Лорка, Смъртта и Луната. Генералната промяна, която правим в „Домът на Бернарда Алба“ е чрез бунта на младите, на малката Адела, в която припознавам и самия Лорка. Защото за него светът е в крайността – „Смърт значи свобода“, споделя актрисата.

20150502_142956-002

На въпрос как младите хора са възприели този философски текст, Ивана Папазова каза: „В началото ние предложихме няколко текста, но които да работим и те си избраха точно това. Не избраха съвременната драматургия, която предложихме, не искаха Шекспир, а си избраха точно „Домът на Бернарда Алба, с което много ме впечатлиха. Текста е доста ранен и философски за тяхната възраст, но те се справят доста успешно с тази естетическа форма на театър, която ние двамата със Стоян Сърданов се стремим да покажем.

Цялото интервю с Ивана Папазова, можете да чуете в прикачения звуков файл:

След изключително успешното представяне на театралния фестивал, което е и своеобразен дебют пред публика, младите актьори ще направят премиера в края на месец май, а europlovdiv.com своевременно ще ви информира за часа и мястото на събитието.20150509_115020

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име