Баба Вера и актрисата Ивана Папазова с почетни отличия в Международния ден на Червения кръст

0
1612

„Когато някой чувства болка, означава, че е жив. Когато чувства болката на другите, означава, че е човек“. С тази мисъл, започна приветствието си към доброволците, председателя на Българския червен кръст д-р Петрония Карамитрева. По случай Международния Ден на Червения кръст и червения полумесец бяха връчени отличия и медали за съпричастност към каузата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

96 годишната баба Вера, който е доброволец вече 53 години и актрисата Ивана Папазова, бяха сред отличените. Най-възрастната доброволка в Червенокръстката организация е в редиците й още от 13 март 1962 година.Тя сподели, че през годините е била свидетел на много бедствия и трудни моменти, но никога не се е колебаела да помага на нуждаещите се като доброволец. Баба Вера е твърдо убедена, че ще бъде отдадена на идеята до края ни дните си.

Ивана Папазова сподели, че когато е била съвсем малка, дядо й я е завел до касичка на Червения кръст и й казал „Винаги, когато видиш този знак, пускай по нещо, защото има хора, които са по-зле от нас“. Ивана споделя този завет и след години се записва в Младежката организация на БЧК. През 2011 година, когато вече е актриса в Пловдивския драматичен театър, от градската организация я канят да стане посланик на БЧК в Европейската година на Червения кръст. „От тогава и до края на живота си, ще помагам с каквото мога, защото хуманността, моралът, социалната съпричастност не са популистки дума за хората, които се намират в тази зала“, каза Ивана Папазова и пусна своята парична награда в касичката на БЧК.

В деня на хуманността, много млади хора също получиха поощрения за  дейността си. Областният координатор на Младежкия Червен кръст Мария Нешева, както и част от екипа млади доброволци, заслужиха грамоти и благодарностите на хората.

Владимир Аксиев, Гиньо Матев, директорът на Социално подпомагане – Надя Танева и други също бяха сред отличените, които дариха средствата от наградата си за хуманни каузи.

Екипите на Спешна медицинска помощ получиха дарение апарати за измерване на кръвна захар, с които могат да бъдат спасени много човешки живота.

„Нищо материално не може да измери подкрепата, оказана в точния момент”, каза в приветствието си пред наградените Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив. „Само един луд отваря вратата, а всички останали го следват“, цитира тя създателят на Червения кръст – Анри Дюнан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име