Млади български юристи взеха участие в международно обучение на тема “Human Rights from A to Z“

0
2221

30 участници от 12 държави, включително и от България взеха участие в международно обучение на тема “Human Rights from A to Z“, което се проведе в началото на ноември в София. Домакин на събитието бе Cooperation for Voluntary Service (CVS) Bulgaria, чиято мисия е да мотивира младите хора да участват в доброволчески дейности, да популяризира и подкрепя международното сътрудничество и солидарност, както и да работи в насока към постигане на социална справедливост.

Обучението има за цел да увеличи качеството и последователността на програмите, чрез прекия контакт между специалистите, които са географски разпръснати по света и да съдейства за създаването на колективна платформа, която да обединява и укрепва фундаменталните права на хората по света.

Участниците в обучението бяха избрани след прецизна селекция, а за представители от българска страна бяха избрани двама млади юристи. Вержин Хугасян е бивш възпитаник на Юридическия факултет и в момента докторант по „Международно право и международни отношения” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тя е и член на ръководството на AGBU YP Пловдив. Васил Чамбов също е завършил с отличие Юридическия факултет на Пловдивския университет и е изключително деен юрист и доброволец към AGBU YP Пловдив. Мисията на младите юристи е да защитават фундаменталните етични принципи и социални норми и затова са се насочили и към специфичната област на правата на човека и тяхната защита.

Вержин и Васил участваха активно в обучението “Human Rights from A to Z”, като всеки от тях представи своите идеи и виждания, и участваха в дискусиите, свързани с темата за правата на човека. По време на обучението те не пропуснаха да говорят за практиката на Европейския съд по правата на човека, за Международните трибунали, разгледана бе Европейската конвенция за правата на човека, както и Конвенцията за предотвратяaнe и наказване на престъплението геноцид, която след Втората световна война стана част от законодателството, в областта на правата на човека.

По време на обучението всеки участник имаше право да избере своя тема, за която да говори, да предаде своя опит, както да получи съвети и да обмени опит с другите участници. Не случайно бе разгледана по-подробно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, защото дисертационния труд на докторант Хугасян е обвързан с тази тема. Тази година се навършват 70 години от приемането на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (1948 г.), която имаше за основна цел да постави ограничения върху привилегиите на суверенитета и да защити населението от злонамерени действия от страна на правителствата. Въпреки разпоредбите на международното право, в първите две десетилетия на XXI век продължаваме да сме свидетели на масова виктимизация. През 2018 г. ситуацията остава критична в редица страни, включително Бурунди, Мианмар, Ирак и Сирия, както и в Централноафриканската република. Бяха разгледани и теми, свързани с бежанците, миграцията и човешките права, в които Васил и Вержин също взеха участие.

Всеки участник имаше възможност да представи успешен или разочароващ проект или събитие, и да сподели плюсовете и минусите от своя опит. Доклади и бъдещи проекти представиха и Вержин Хугасян и Васил Чамбов, като със своите идеи и знания допринесоха за бъдещата работа на всеки от участниците, като споделиха своя опит за постигнатите резултати и съответно необходимостта от подобрение на някои аспекти. Младите юристи изразиха благодарност към организаторите за предоставената възможност и поемат отговорност да продължат добрите дела в тази област.

Участниците в обучението имаха възможността да бъдат част от “The Human Library: Humans from A to Z” в Дом на киното, гр. София, където успяха да се запознаят с различни истории, свързани с бежанци и емигранти. Важна част от обучението бе и посещаването на различни НПО-та, занимаващи се с правата на човека, като UNHCR, БЧК, CLA – Voice in Bugaria, „Каритас“ и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име