Младите дарования от Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ вдигнаха публиката на крака

0
1396

Празнични литургии, културни събития и концерти отбелязват празника на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

С великолепен концерт, очарователните музиканти от Младежкия камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ изразиха благодарността и преклонението пред своите учители и педагози, за всичко, на което са ги научили.11377124_731190910323952_8437298951069359370_n

 

Първият по рода си младежки камерен оркестър е създаден по идея на професор Галина Врачева, дъщерята на композитора Франк Мартен – Терез Мартен, директорката на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Нели Попова – Коева и ръководителят на оркестъра – Пламен Проданов.

 

Само за няколко месеца талантливите деца израснаха пред очите ни и вече имат смелостта и вдъхновението да покажат какво може младостта, когато се опре на опита.549222_731190853657291_413992962603849992_n

В навечерието на светлия празник, младите музиканти  изнесоха своя първи концерт на голямата сцена в Пловдив, пред препълнената с гости и приятели зала.

 

В началото на концерта, освен поздравления към пловдивчани за официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата, беше прочетен и благодарствения адрес, изпратен от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Швейцария, г-жа Меглена Плугчиева.

След това брилянтните музиканти ни дариха с едно незабравимо музикално преживяване!

Първи в програмата беше любимият на всички Антонио Вивалди, когото младите музиканти представиха със „Селски концерт“, а солист беше концерт майсторът на Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ Радостина Стоянова.11048709_731190850323958_6876303763376921766_n

Следваше съвременникът на Вивалди – Георг Филип Телеман. Телеман е записан в Книгата на рекордите Гинес като най-продуктивният композитор, който е написал над 3000 творби, но разбира се не само продуктивността му го прави толкова прочут, а красотата и бравурността на неговите произведения. Младите дарования изпълниха Концерт за виола в сол мажор, със солист виолистката Калина Иванова.

След двамата великолепни представители на бароковата музика, имахме удоволствието да чуем Густав Холст и неговата прекрасна сюита „Свети Пол“.

Втората част на концерта започна с приемания за баща на класическата музика – великият Йозеф Хайдн и неговия Концерт за виолончело в до мажор – първа част, а солото беше изпълнено блестящо от виолончелиста Йордан Вичев.

Разбира се, че в навечерието на празника на българската просвета и култура, не бяха пропуснати и българските композитори. Гостите имаха възможност да се насладят на виртуозното преплитане на фолклора с класическата музика в три пиеси от произведението „Пет скици за струнен оркестър“ на Марин Големинов. Оркестърът изпълни „Танц“, „Приказка“ и „Хоровод“.

След това, музикантите вдигнаха градуса на настроението с шеговитата пиеса Fiddle-Faddle, на известният с огромното количество филмова музика и пиеси за струнен оркестър и дори на музиката към анимационната класика „Том и Джери“, Лерой Андерсон.

Музикантите изпълниха перфектно пиесата, която световните музиканти обичат да изпълняват на бис и заслужиха бурните аплодисменти на публиката.

Последното изпълнение беше интерактивно, защото публиката беше поканена да се включи и всички заедно изпълниха Химна на Свети Свети Кирил и Методий.

Всички станаха на крака, за да почетат празника на българската просвета и култура, защото няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!
С много аплодисменти, благодарности и цветя завърши тази вечер на духа, на младостта и таланта.

Концертът се излъчва и по Радио Пловдив от 10 часа на 24 май.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име