„Отвъд повърхността“ и „Есенни истории с роял“ дадоха началото на новия арт сезон в Пловдив

0
2696

Националните есенни изложби по традиция стартираха в първия ден на месец септември. 51-то издание на изложбите, които се превърнаха  артистичната емблема на Пловдив, беше открито в двора на Балабанова къща.

„Отвъд повърхността“ е мотото на тазгодишното издание, чиито куратор за шеста поредна година е проф. д-р. Галина Лардева. Експозициите, които са разположени в три от емблематичните къщи на Стария град – Балабанова, Хиндлиян и къща Мексиканска графика, представят различни творци, обединени от  темата за видимото и невидимото, реалност и въображение. В дворовете и залите на трите къщи показват своите творби, които с пълно право могат да се определят като самостоятелни изложби, авторите: Мексиканска къща –  Калоян Илиев – Кикимото ( рисунки и обекти), Мартин Трифонов (скулптури), Атанас Тотляков (графика), къща Хиндлиян – Мартиан Табаков (скулптури), Юлиян Табаков ( рисунки и обекти), Шевкет Сюнмез (живопис), Балабанова къща – Богдан Александров (живопис), Даниел Леков (фотография), Моника Роменска (графика), Явор Костадинов ((живопис).

Заместник-председателят на Съюза на българските художници Антон Стайков направи подробен изкуствоведски анализ и представи творците. Можете да го чуете в прикачения звуков файл:

Националните есенни изложби са най-дълго просъществувалия формат за представяне на съвременно българско изкуство. Те започват през 1967, а началото е поставено с изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. Включват се творци от цялата страна със самостоятелни изложби, като всяка година има и почетно участие на пловдивски автор. През годините в изложбите са били представени едни от най- големите български творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов, Любен Диманов и много други.

Сред гостите бе и обичаният български актьор Филип Трифонов, който е пристигнал, за да види изложбата на сина си скулптора Мартин Трифонов, един от участниците в проекта.

Изложбите могат да бъдат разгледани до 30 септември.

Есенният салон на изкуствата – Пловдив 2018 превръща Пловдив във вълшебен, уникален, магнетичен и много специален град, с неповторим дух и атмосфера! Това е най-мащабният формат, който обединява в себе си стотици отделни събития, фестивали, концерти, изложби, представления и много разнообразни форми. Началото на Есенния салон на изкуствата Пловдив 2018 бе поставено няколко градски събития под мотото „Есенни истории с роял“, които обединиха в себе си 5 концерта на 5 рояла, на 5 емблематични места в града – Цар Симеонова градина, фонтана „Деметра“, площад „Стефан Стамболов“ до фонтана с пеликаните, стълбите на „Каменица“, „Римски стадион“ и на площада в началото на ул. „Абаджийска“ и ул. „Константин Стоилов“.

Пловдивчани и гости видяха и чуха концертите на Мичо Димитров (цигулка) и Ирен Капеловска (роял) и съпътстваща изложба  с картини на Мичо Димитров.

В програмата бяха включени произведения на Г.Фр.Хендел, В.А.Моцарт, П.И.Чайковски, Фр.Крайслер, Д.Шостакович, С.Прокофиев и П.Владигеров.

Маестро Димитров изпълни с много енергия и плам знаменитата Рапсодия Вардар от П. Владигеров и напълно заслужено грабна бурните овации на публиката.

На другите сцени участваха талантливите деца  на Пловдив, лауреати на световни музикални конкурси – прекрасните тризначки Михаела, Мария и Петралия Екимджиеви, Борис Биков, Николай Маринов и Борис Петков, Концерт на Георги Черкин,  Концерт с участието на Мариана Панова, Станислава Момекова, Георги Султанов – солисти на Държавна опера – Пловдив и Ния Недкова (роял) и Джаз концерт с участието на „Братанов трио“ и Едит Унджиян. В ролята на водещи бяха Лили Бързева от ДО Пловдив, Арина – обичаната госпожа Опера, Марк Фулър – от Опера Пловдив и джаз певицата Едит Унджиян.

Вечерта премина с много емоции, прекрасна музика и приповдигнато настроение, което запали част от жителите и гостите на града да се включат в инициативата „Роялът е ваш!“, след приключване на концертите на петте места, докато други танцуваха на главната улица.

Есенният салон на изкуствата Пловдив 2018 обединява в себе си стотици отделни събития, сред които XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir 2018, XXII Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, Фестивал “Sounds of the Ages”, Капана фест, GuitArt Festival, Пловдив, 2018, Празници на Стария град 2018 – „ По Трихълмието на времето“, Дни на музиката в Балабановата къща, трето издание на фестивала „Пловдив Mezzi”, Класик OPEN AIR – „Пулсът на Пловдив в ¾“, Дни на кубинската култура в Пловдив, Международен пленер и изложба на съвременни австрийски и български артисти, Национални есенни изложби – Пловдив ‘2018 „Отвъд повърхността“, „Синя зона в къща Недкович“, Седмица на съвременното изкуство, 2018, Международен пленер по живопис 2018, Съвременен словашки дизайн“, Избрано от V Международен Фотосалон Пловдив“, Фестивал Международни фотографски срещи „Следите остават“, Кинофестивал „Любовта е лудост – Пловдив 2018“, „Фасада“ – международен видео фестивал, Кинопанорама „Киномания в Пловдив 2018“, многобройните концерти на Античния театър и много други.

В събитието бяха въвлечени малки и големи, местни и туристи и всички онези хора, които усетиха как тупти сърцето на Пловдив! И се насладиха на прекрасната септемврийска вечер в най-красивия и духовен град в България – Пловдив – Европейска столица на културата 2019!

Предишна СтатияНационални есенни изложби Пловдив 2018
Следваща СтатияАрт маратон през септември в Пловдив /галерия, видео/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име