Национални есенни изложби Пловдив 2018

0
2397

ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА

Национални есенни изложби Пловдив 2018
1-30 септември
Старинен Пловдив
откриване: 1 септември, Балабанова къща, 18.00

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част културния календар на града-  форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно десет самостоятелни изложби, което прави Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Проф. д-р Галина Лардева заедно зам. кмет Александър Держиков, Аделина Филева, директор на СГХГ и участниците в „Плацебо“ – Национални есенни изложби Пловдив 2017 г.

Работата Галина Лардева- артистичен директор на Национални есенни изложби Пловдив през последните години, смени изцяло формата за представяне на форума, с което се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, като по този начин се направи опит да се преодолеят изкуствено установените границите между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014) и Ан пасан (2015), Огледало (2016)  и Плацебо (2017), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Шевкет Сюнмез- „Портрет“, см. техн., хартия, 2017
Отвъд повърхността – Национални есенни изложби Пловдив 2018

Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2018  е озаглавено ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА. Повърхността на произведенията на визуалните изкуства се явява пресечна точка не само на различни пространства: на едно видимо „външно“ и едно невидимо „вътрешно“ пространство. Повърхността проектира в себе си следите на различни програми и концепции. Цялата история на изкуството може да се разкаже в сюжетната линия на това какво се случва с и на повърхността на творбата. В историята се редуват моменти на пространни алегорически скокове, в които повърхността не само не е важна, но не е предназначена за забелязване, сякаш повърхността изобщо не съществува, с моменти, в които вниманието се насочва към на самата повърхност. Опитът на настоящия кураторски проект е насочен към мисленето за цялостния ход на махалото и свързаните с него значения и симптоми. Това е опит да се мисли повърхността едновременно и като преодолима, безплътна, и като значима със своята материалност. Като израз на това разбиране може да се изведе фразата „Повърхността разбира“.

Участниците в тазгодишното издание на Национални есенни изложби носят в творчеството си интуиции за значението на онези мостове, които свързват разбирането на творбата със сетивния опит на повърхността.

ОГЛЕДАЛО  Национални есенни изложби Пловдив 2016

Автори

БАЛАБАНОВА КЪЩА
БОГДАН АЛЕКСАНДРОВ– живопис
МОНИКА РОМЕНСКА – артпринт

ШЕВКЕТ СЮНМЕЗ – живопис
ЯВОР КОСТАДИНОВ – живопис

ДАНИЕЛ ЛЕКОВ– фотография

КЪЩА ХИНДЛИЯН
АТАНАС ТОТЛЯКОВ – графика
МАРТИАН ТАБАКОВ – скулптура
ЮЛИЯН ТАБАКОВ – рисунка, обект

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
МАРТИН ТРИФОНОВ– скулптура
КАЛОЯН ИЛИЕВ- КОКИМОТО – живопис, рисунка, обект

Организатори:

Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност.

С подкрепата на:

КЦМ 2000 АД Пловдив и  ГХГ Пловдив

ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА
Национални есенни изложби 2018
autumn_exh@yahoo.com

Галина Лардева
артистичен директор
lardeva@yahoo.com
00359 887 325 085

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име