Пловдивските интелектуалци въстават срещу Асен Асенов

7
1259

Пловдивските творци излизат с подписка срещу скандалните публикации на  Асен Асенов и Кръга Едно.

Авторската статия на Асенов във вестник „Капитал“, озаглавена „Пловдив – между нафталина и вдъхновението от промяната“, разбуни духовете с безпардонността и наглия език, с които засегна голяма част от творците на града.

Г-н Асенов претендира, че едва ли не от него тръгват всички културни процеси в Пловдив и, ако не е била неговото „височайше“ благоволение да предпочете града под тепетата, за да реализира грандиозните си проекти, обединени под името „Едно“, градът е щял да тъне в дълбока бездуховност! „След две десетилетия сън градът се събуди и започна да осъзнава както собственото си изоставане и недостатъци…“, заявява от страниците на „Капитал“ Асенов, след което се опитва да направи подробен политико-икономически анализ на състоянието на града и дори го титулува като „индустриален лидер“ в страната!

Но г-н Асенов не спира само с клакьорските си хвалби, а преминава в открито настъпление, като заявява: „Днес градът е изправен пред избора между упойващата миризма на нафталин и вдъхновението от промяната“, като нарича творците „самокоронясали се местни „божества““.

Вероятно г-н Асенов не е чувал нито за пловдивската живописна школа, дала на света имена като Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски и много други, прославили ни като Град на художници още преди въпросният господин да се роди. Това са хората, които са се доказали с истинско изкуство, а не с ерзац събития, като надуваемия басейн и подобното на катун плажче на река Марица и те ще останат в историята, независимо от мнението на Асенов.

Забележително е, че водещата снимка към статията е на кмета Иван Тотев, което леко напомня на онези времена, в които във всеки кабинет задължително трябва да виси портрета на Вожда, но това е друга тема.

В края на пасквила си, Асенов високомерно заявява „За да няма спекулации, съм длъжен да кажа, че културните проекти, които управлявам в Пловдив, тази година спечелиха финансиране от културния календар на града  в размер на около 20% от бюджета си, но за разлика от много други културни събития в страната нашата организация може да се справи и без тази подкрепа“.

Тази статия провокира хората, които живеят, творят и доказват ежедневно таланта си без подкрепа на фондации или общини, да излязат на  открита битка с Кръга Едно и  да поискат спиране на финансирането му, за което и самият Асенов намеква в края на материала си.

Публикуваме текста на подписката, която върви в културните среда на града и към която се присъединяват всички пловдивски творчески гилдии:

„ПОДПИСКА СРЕЩУ ДЕЙНОСТТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА АСЕН АСЕНОВ, УРОНВАЩИ ПРЕСТИЖА НА ПЛОВДИВ И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯ ПЛОВДИВСКИ ТВОРЦИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНО ПРЕКРАТЯВАНЕ ФИНАНСИРАНЕТО ОТ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ НА ВСИЧКИТЕ МУ ПРОЕКТИ, ПОДМЕНЯЩИ ИСТИНСКИТЕ КУЛТУРНИ СТОЙНОСТИ С ПОВСЕМЕСТЕН КУЛТУРЕН ЕРЗАЦ“.

Местата на които можете да положите подписите си са следните: галерия Възраждане, Трак Арт, галерия Дяков и в Дружеството на пловдивските художници. Има също в ПУ и при Ирен Алексиева в Театъра.

Предишна Статия6-ти септември – За всекиго по нещо/галерия/
Следваща СтатияОтлага се представлението на поп-операта „Рибарят и неговата душа“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

7 КОМЕНТАРИ

    • На следните места: в галерия „Възраждане“, в Подлез „Археологически“ /към понеделник пазар/, в Драматичния театър /дом „Борис Христов“/, в Дружество на пловдивските художници на ул.“Гладстон“ 32, в галерия „Дяков“ на Сахат тепе…

  1. Ами интелектуалците на Пловдив признават само Жоро Слона, Йоно Левиев, Митьо Киров и още няколко. Това е разрешено да е пловдивски елит, другото е тъжни разговори на по 7 ракии в безбройните капани на града и ругатни за София. Само че е факт, Пловдив от няколко години постигна доста и не е благодарение на вечно недоволните интелектуалци, иначе готови да се омазнят на Славчо или на гочето Гергов за някой лев

  2. Ех, Тинко, Тинкооо, да знаеше поне за какво става дума, а ти лакърдии някакви ръсиш, в разговора се намесваш, та дано значим за някого да излезеш. Недей сега, кюти там, Славчо, Гергов- и тях ги остави. Гледай си Тотев, ама Асен на тия, дето разбират повече от палмите на твоя човек, ще го оставиш. Тихо сега, че културата не е нито за твоята глава, нито за Тотев е понятна, нито пък за Стефчо Стоянов. Ходи там на партийни събрания, ама по културата не се изказвай. То, ти сигурно, не се и изказваш, кой ли ти обръща внимание…А пък аз, виждаш ли, няколко изречения ти отделих..?! Спи спокойно сега, забелязах те, за днес много постигна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име