6-ти септември – За всекиго по нещо/галерия/

0
1570

През молебен и възстановка на Съединението,  до TheatAir  и Shake that Хълм

С пъстри, странни и изпълнени с противоположни внушения събития, беше отбелязана 130-годишнината от Съединението на България и празник на Пловдив, 6-ти септември.

Денят започна с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. В полупразната църква „Света Богородица“ присъстваха предимно официални лица, кандидат кметове, без настоящия Иван Тотев и шепа възрастни богомолци, а  духовникът пожела на пловдивчани и всички българи щастлив и благословен празник.

Снимка: Добрина Лазарова
Снимка: Добрина Лазарова

По традиция, в денят на Съединението се проведе и 40-тото издание на международния мемориален маратон „Съединение”. 22 км. трасе от град Съединение до Пловдив пробягаха десетки ентусиасти, които въпреки умората и невероятната жега, не се отказаха да стигнат до финала на площад Съединение. Любопитното тази година беше, че с лавровия венец на победител се окичи кениецът Пол Куейч.

В Историческия музей беше открита изложбата „Съхранената памет за Съединението“. Сред най-атрактивните експонати, които привличаха вниманието на посетителите, бяха невероятно красивата карета на първия генерал-губернатор на Източна Румелия – Алеко Богориди, фрака и куфара на Захари Стоянов, личната пушка и сабята на майор Коста Паница.

Възстановката на събития от 6 септември 1885 г. събра стотици пловдивчани на площада пред Военния клуб, където членовете на клуб „Родолюбие“ посрещнаха знамето на съединистите и показаха някои от по-важните моменти от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Шествието тържествено тръгна по Главната улица, за да стигне до площад Съединение. То беше предвождано от съединистите, развели знамето на Голямоконарската чета, ушито от Недялка Шилева, които конвоираха сваления генерал-губернатор Гаврил Кръстевич.

И само минути след тази героична процесия, смаяните пловдивчани и гостите на града, буквално се сблъскаха със странни огромни насекоми и зомбита, които се появиха на Джумаята. Две триметрови богомолки се клатушкаха в психеделичен ритъм по улицата, съпровождани от транс музика. Оказа се, че странните същества са част от куклено-театралния фестивал TheatAir.

Въпреки това, актьорите върху кокили разплакаха доста деца, с които се срещнаха по пътя си. На стълбите над Римския стадион пък, двама активисти от незнайна политически сила, бяха решили да привлекат вниманието на стотиците зяпачи, като направят импровизирана демонстрация. Те държаха антиамерикански плакати на които пишеше STOP USA Terrorism, но почти никой обърна внимание на пропагандните им призиви.

Вероятно странният театрален пърформанс на TheatAir нямаше да бъде толкова шокиращ, ако не беше се състоял точно на 6-ти септември – датата, на която преди 130 г. се е случило едно от великите събития в нашата история.

Същото беше положението и в подножията на два от пловдивските хълма. В полите на Младежкият хълм се вихреше фестивалът Shake that хълм. Там се бяха сбрали доста млади хора. Едни, опънали всякакви постелки на поляната, пиеха бира, други се мъчеха да направят въздушна йога в хамачената градина а трети се кефеха на разнообразните музикални стилове стилове – етно ритми, фюжън, реге-фънк-джаз, алтернативен рок, с които ги заливаха музикантите от сцената.

На Летния театър пък се провеждаше рок събитието POLINEROOOCK fest, където любителите на хард рока се размазваха от кеф.

Официалната кулминацията на празника, разбира се беше тържествената заря-проверка, а в словото си президентът Росен Плевнелиев каза „Смисълът на празници като днешния не е в търсене на гордост, а да пренесем мъдростта през вековете. Българският народ успява когато е обединен, когато има национален идеал“.

И май наистина е време да се помолим за запазването на националният идеал, ако не искаме да изгубим националната си идентичност!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име