Природозащитници сезират Европейската комисия за сечта на Гребната

0
1152

Зад строежа на новата и модерна Зоологическа градина, според екоактивисти прозират инвестиционните намерения на хора, които искат да променят статута на парка. Според природозащитничката Петя Плачкова  “Зеленото петно в парк „Отдих и култура е единствения компактен бял дроб на града и в Градоустройствения план, теренът е определен за обществено озеленяване. В момента парк „Отдих и култура“ по предназначение е място за обществено озеленяване, което позволява до 1 % застрояване, свързано с поддържането на инфраструктурата на парка. Поради сериозни икономически и инвестиционни интереси обаче,  със строежа на новата Зоологическа градина може да се промени Градоустройственият план. Недопустимо е да се застрои всичко и градът да се превърне в бетонна джунгла.“ Според Плачкова, този обект, както и предстоящото изграждане на втори гребен канал,  имат за цел да бъде променен статутът на парка и той да стане за „спорт и атракции“, а това ще позволи теренът да бъде застроен до 80%. Ако този план бъде успешен, в перспектива от зеленината на Гребния канал ще останат най-много 20%, а всичко друго ще бъде застроено с хотели и атракции. В началото на миналата година, кметът  Тотев беше оповестил намерението си в парк „Отдих и култура“  да построи голф игрище и конферентна зала с кафенета, кътове за риболов, барбекю и зони за плажуване на площ от 640 дка., което според него би превърнало парка в „огромен зелен оазис“.

Със сигнал-жалба  до Европейската комисия и лично до евродепутатът Моника Маковей, еколози от сдружение „ГЕО“ се опитват да стопират  изсичането на дърветата. Според  екоактивиста Георги Къдринов, не може да се изсичат толкова много дървета, без съответната екологична оценка и единственият начин те да бъдат спасени е да се обърнат за помощ към европейските институции. Събрани са и 3300 подписа под петиция за запазване на зелената система в Пловдив, която ще бъде внесена в Общинския съвет на първата му сесия през есента. Природозащитниците твърдят, че ако не бъдат взети необходимите мерки, може да преминат към гражданско неподчинение.  „Не може в град, в който съдържанието на фини прахови  частици е с най-високи норми, да се сече безогледно“, казва екологът.

Освен скандалното изсичане, активистите смятат, че в случая със Зоологическата градина са нарушени правилата за обществените поръчки. Още през месец април, бившият кмет на район Западен Десислава Желязкова е внесла сигнал до прокуратурата с искането да се провери законосъобразността на проведените процедури. Адвокат Атанас Петров уточни, че фирмата изпълнител „Запрянови 03“  е избрана чрез пряко договаряне, след като същата е била отпаднала при първата процедура по ЗОП като неотговаряща на условията. По думите му, договорът с фирмата е сключен преди да има одобрен технически проект за обекта. Друго нарушение  според адвоката е, че фирмата дублира дейности, които се извършват от  ОП „Паркове и градини“ и има съмнение за двойно финансиране.

След вчерашното стълкновение  между служители на фирмата и природозащитниците, днес на строителната площадка на Зоологическата градина е поставена информационна табела.

Още едно масово изсичане на дървета грози Пловдив. Служители на  Общината, днес минаха през заведението, намираща се на входа на Античния театър и инструктираха собствениците му да приберат всички маси и столове, защото започва премахването на групата дървета, които правеха сянка от северната страна на античното съоръжение. По проект там трябва да бъде построен билетен център, а на терасата над театъра да бъдат изградени информационен център и кафене. Запознати  твърдят, че идеята е да се затвори старото заведение, за да може новият обект да бъде отдаден на хора, приближени до градската управа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име