Предстои изсичането и на дърветата на северната тераса на Античния

0
1285

След изсичането на близо 200 дървета на Гребния канал, което съпътства започналия строеж на новата Зоологическа градина, още едно масово изсичане на дървета грози Пловдив. Служители на  Общината днес по обяд минаха през заведението, намиращо се на входа на Античния театър и инструктираха собствениците му да приберат всички маси и столове, защото започва премахването на групата дървета, които правеха сянка от северната страна на античното съоръжение. По проект там трябва да бъде построен билетен център, а на терасата над театъра да бъдат изградени информационен център и кафене. Запознати  твърдят, че идеята е да се затвори старото заведение, за да може новият обект да бъде отдаден на хора, приближени до градската управа.

Служителите обясниха, че чакат нареждането на кмета Тотев и сечта ще започне в петък или най-късно в понеделник. Явно информирани за случващото се, на мястото пристигнаха екоактивисти, които изразиха твърдото си намерение да не допуснат поредното премахване на здрави дървета в Пловдив.

Според тях отново няма направена експертиза от еколози, въз основа на която да се извърши изсичането на дърветата. След като контролните органи в страната не вземат никакви мерки за стопиране на произвола, екоактивистите са готови на гражданско неподчинение. Петя Плачкова, която беше дошла с единственото намерение да не позволява на служителите на ОП „Паркове е градини“ да извършат премахване на дърветата, заяви „Пловдив е най-мръсният град в Европа и положението се влошава все повече, в резултат на което България е дадена под съд от Европейската комисия, защото държавните и общинските органи не предприемат необходимите стъпки за спазване на екологичните норми. И вероятността да бъдем осъдени е доста голяма, а за това ще платим всички ние. Освен това, мръсният въздух  рефлектира пряко върху нашето здраве. Повишава се риска от астма, както и множество тежки заболявания на белите дробове. Единственият най-ефикасен природен начин да се намали замърсяването на въздуха е чрез зеленината. Дърветата се естественият „бял дроб“ на планетата“ и тяхното изсичане е пагубно за хората. Кметската управа целенасочено прави обратното на това и то не защото е некомпетентна, а защото е злоумишлена и влошава проблема“, казва природазащитничката.

Метално стъклената структура, подобна на аквариум, ще бъде разположена на мястото китните дървета, които единствено пазеха сянка в големите летни жеги и създаваха уют на туристите. Вероятно мястото, от което се откриваше прекрасна панорама към града и Родопа планина също ще бъде „реконструирано“, защото в проекта е залегнало „озеленяване“ на останалата част от металната решетка с жив плет. Това максимално ще ограничи възможностите на туристите, които искат само да се полюбуват на гледката. Да припомним, че преди години, кметът отново Тотев искаше да прегради с винили терасата, за да може всеки, който реши да снима Античния театър, да мине през касата за билет. На гостите на града вече ще се налага да посетят новия информационен център,  да изгледат 3D филмче и чак след това да излязат на терасата, за да направят по някоя снимка. Предвижда се и построяването на нов търговски обект за напитки и закуски на мястото на досегашния офис на персонала.

До дни и  тежка строителна техника и кранове ще започнат строителните дейности, които имат за цел да превърнат древната сцена в „модерен“ туристически обект. Но вероятността започващите строителни дейности  и изсичането на дърветата отново да възбудят общественото мнение е голяма, защото всичко тава се случва, въпреки че на античната сцена предстои да се проведе Международният фолклорен фестивал, както и множество концерти и събития, част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Вероятността Античният театър да се превърне в  поредния лъскав „културен център“ по подобие на реконструкцията, която унищожи стенописите в Дома на културата и духа на Римския стадион е осезателна, споделят запознати с проекта. Модернизацията е на стойност 300 000 лв. има за цел да бъдат изградени билетен и информационен център и кафене, въпреки, че такова съществува на мястото от години. Ремонтите разбира се нямат за цел да подновят компрометираната дървена настилка на сцената, в която има реална опасност да пропадне някой от артистите, нито да подменят морално остарялата озвучителна и осветителна техника, която е на повече от петнадесет години.

През 2011г., в началото на мандата на кмета Тотев беше извършен частичен ремонт и подмяна на силно компрометираното дървено дюшеме, което и в момента е в много лошо състояние. Според експертите, които са наясно със състоянието на Античния театър, има много по-надеждни и гъвкави материали, с които би могла да се замени дървената сцена, която има експлоатационен срок не повече от 4 години. Като добър варианти е мобилна сцена, съставена от модули, които могат да бъдат сглобявани и разглобявани в зависимост от нуждите на събитието. По този начин би могъл да се регулира обема на оркестрината и видимата част на сцената в зависимост от нуждите на различните културни мероприятия, провеждани тук. Според специалистите, вместо да се хвърлят толкова средства за билетни центрове и кафенета, би могло да се потърси възможност за частично покриване на сцената, идея която преди години са разработвали японски специалисти. Озвучителната и осветителната техника отдавна е морално остаряла и за големи концерти се налага да бъде наемана такава.

Само преди дни, шумното фирмено парти на бизнесмена Георги Самуилов, взриви общественото мнение и повдигна въпроса дали е редно паметник на културата със световно значение да бъде отдаван за частни събития. За скандала общинарите си измиха ръцете с оправданието, че са били подведени и са останали с впечатлението, че дават разрешение за фирмена презентация и симфоничен концерт, а не за рожден ден. Служителите на Античния театър също твърдят, че многократните им забележки, че не е редно да се вдига шум след регламентирания час, не са срещнал никакво разбиране от страна на гостите. Остана да виси въпросът, кой трябва да упражнява контрол върху случващото се на подобни обществено значими места и да взема решение за съдбата им?

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име