Изложби за празника на жената

0
1694

Началото на най-женския месец март, пловдивските галерии отдават заслужена почит към майката, любимата, съпругата, приятелката. Честит празник, съкпи дами! Бъдете обичани, вдъхновени и усмихнати!

Месецът, в който посрещнахме Баба Марта с бели и червени конци, месецът, в който отбелязваме и Деня на жената 8-ми март, ще зарадва с изкуство не само нежната пловдивска половина.

В навечерието на празника, Дружеството на пловдивските художници подреди традиционната си изложба под надслов „Усещане за жена“ в галерия „Пловдив“. Пловдивските майстори на четката посрещат всички очаровани от красотата на живота, от събуждащата се пролет и от желанието да се потопим в един по-добър и по-красив свят – света на жената. Те ни представиха един пъстър калейдоскоп от произведения, чията основна тема е любовта, красотата и съзиданието. И, макар че 8-ми март от някои е неглижиран и смятан за лицемерен празник, изкуството на пловдивските художници определено го вади от клишето на „служебния банкет“ и го праща в свят на духовност, интуиция и нежна креативност, в чието опиянение мечтаем да се изтръгнем от сивото злободневие и доброволно да потънем в женското очарование и магия.

Галерия „Сигна“ също представя изложба посветена на жената. Великотърновският художник Стефан Георгиев е подредил експозиция под мотото „Тя“. Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, във факултета поИзобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика. Има над 20 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам,Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби както и няколко самостоятелни изяви. За този период Стефан Георгиев е илюстрирал 12 книги. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. Понастоящем живее и работи в родния си град Велико Търново.

Известният пловдивски художник Янко Ненов направи великолепен подарък към дамите с изложбата си от цветни релефи, озаглавена с шеговитото заглавие „Сънят на старите вещи и… котките“. Сюжетите му разказват чудни съновидения, древни притчи и вълшебни приказки. Много настроение, топлина и любовна магия ще ви обгърне в мига, в които влезете в обновената Зала за временни изложби на Градската художествена галерия в Пловдив. Не пропускайте това уникално изживяване и един съвет към господата, които утре ще засвидетелстват своята обич и уважение към любимите си. Вместо да купувате цвете, поднесете на дамата на сърцето си един невероятно елегантен подарък от колекцията на Янко Ненов.

В галерия „Възраждане“ беше открита изложба живопис и скулптура на Никола Гулев и Цветелина Ангелова. В третата си изложба в галерия „Възраждане“, Никола Гулев показва една забележима промяна. От здравото, реалистично изобразяване, авторът е приминал към една имагинерност, към едно опоетизиране на образа. Той търси повече силуета, отколкото материализирането му. Омекотяването на багрите, сфуматното отношение към пространството, детайлизирането на формата допринасят за един чист лиризъм, за една замечтаност. Младият автор търси духовното проникване, душевната структура на своите образи и тази промяна в живописването му е много благородна и искрена. За първи път в галерия „Възраждане“ показва своите творби младата скулпторка Цветелина Ангелова. Ученичка на Свилен Костадинов, тя работи предимно с камък, но експериментира и с други материали. Ето и какво казва самата тя за творчеството си: „Творбите нямат тематична връзка по между си. Представляват самостоятелни образи , които са изградени от различни елемента , създавайки една цялостност. Подобно на начина на изобразяване , експозицията има за цел да изгради тази цялостност от различни образи чрез общото звучене на творбите, като маниер, движение и състояние.“

В деня на Баба Марта в галерия „Аспект“ се представиха двама обичани пловдивски творци – живописецът Николай Няголов и скулпторът Николай Савов. Представители на едно поколение и на една школа – тази на Великотърновския университет, двамата са свързани не само професионално, но и чисто приятелски. Идеята за съвместна изложба и в Пловдив идва от Николай Няголов, след като двамата имат успешна обща изява в галерия „Форум“ в София. Пловдивската публика също има възможност да се наслади на едно споделено от двамата преживяване и да докоснат със сетивата си двадесет и пет картини и десет пластики. Творбите и на двамата са плод на работата им през последните години и не са показвани пред публиката в Пловдив.

В галерия „Резонанс беше открита изложбата от проекта  „100 пловдивски ателиета“. В нея са включени творбите на Анастас Константинов, Ангел Гешев,  Асен Кръстенов,  Борис Богданов, Валери Ценов, Весела Статкова, Веселин Ламбрев,  Виктория Филипова,  Гено Лазаров, Даниела Русева, Димитър Добрев, Димитър Кирчев, Емил Марков, Емилия Арабаджиева, Жорж Трак,  Иван Карев, Иван Кирков, Иван Ламбров, Илиян Колев, Красимир Карастоянов, Лина Маджарова,  Любомир Самарджиев, Маша Катилева, Минчо Панайотов, Моника Роменска,  Невена Дякова – Чавдарова, Нели Ценова,  Осман Юсеинов, Румен Нечев, Румяна Йотова, Русен Дойков, Сашо Савов, Светлозар Чавдаров,  Станимир Видев, Таньо Павлов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки, Янко Ненов.

На 9-ти март ще бъде открита една малко по-нестандартна изложба, която, макар че не е тясно свързана с месеца на жената, вероятно ще предизвика огромен интерес у почитателите на карикатурата. Творбите на Невъзпитаните карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов пристигат в Пловдив, за да участват в изложбата, озаглавена „Артпредседателство“. Тя ще бъде показана в Етнографския музей този петък – 9 март. Карикатуристите от „Прас Прес“, убедени, че все един ден красотата ще спаси света, за това са решили да направят паралел между грозотата на съвременната политика и красотата от произведенията на своите велики предшественици като Леонардо да Винчи, Пикасо, Мунк, Матис, Ван Гог, Гоя. Така, съвсем безотговорно и лекомислено, те обединяват своите произведения с европейските шедьоври на изобразителното изкуство. Покрай българското Европредседателство, пловдивската публика ще има възможност да се наслади на повечето уникати от европейската политика като Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и останалите. Девизът на тази наслада е „Съединението прави силата“, така както ни съветваше отдавна Кан Кубрат в онази притча с пръчките и както много по-късно го направи Pink Floyd, когато я имаше Стената, пишат карикатуристите. „Артисти от всички страни, обединявайте се“ стана естествен девиз на Артпредседателството им. Нека заедно изпитаме удоволствието да се надсмеем на европейското и българско съединение на лицемерие, дало си среща тези дни в Пловдив.

Изложбата ще се открие официално в 13:00 ч. на 9 март 2018 г. и ще продължи до 25 март.

Предишна СтатияКонцерт в памет на маестро Петър Христосков
Следваща СтатияОванес Торосян гостува в Пловдив с Harlem shake
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име