С картина нарисувана от пловдивчани стартират тържествата на Пловдив – ЕСК 2019

0
1203

Повод официалното удостояване на град Пловдив с титлата „Европейска столица на културата 2019”, Градска художествена галерия – Пловдив кани своята публика да твори. Всеки пловдивчанин или гост на града, посетител на галерията, е поканен да изрази в цветове своя история, да сподели в рисунка чувство или впечатление, да остави художествено послание като частица от себе си и своя свят! Началото на инициативата ще бъде поставено на 22 май в 11:00ч. в двора на Градска художествена галерия на  ул. „Съборна” №  14а в Стария град, където ще бъде разположено специално подготвено платно, върху което всеки ще може да рисува свободно. Всеки месец платното ще бъде подновявано, а всяка година ще се организира изложба с всички произведения.

Общината също организира общоградско честване на официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата, което ще започне на 23 май в 11:00 часа. Основната цел на събитието е да обедини пловдивчани  и да се опита да изпълни със съдържание мотото на Пловдив „Заедно”.

Според програмата, тържествата трябва да започнат на сцената на площад Стефан Стамболов, където ще се изявяват ансамбъл „Тракия“, „Арт Войс Център“. Хоровете на момчетата и на Държавна опера – Пловдив заедно ще изпълнят Ода на радостта, а кметът Иван Тотев ще поздрави пловдивчани.

От  11:30 до 12.10 часа в града ще има и множество съпътстващи събития.

На Римския стадион ще се играе Интерактивен спектакъл „Заедно на лов“ на Държавен куклен театър – Пловдив. Сред хората ще има актьори, облечени в костюми на животни, преследвани от комичния образ на „успелия“ ловец, а публиката ще може да участва в спектакъла. На стълбите на Каменица, актьорите от Драматичен Театър Пловдив ще ни изненадат със своя програма. Пред Градската художествена галерия ще има пърформанс на балета на Държавна опера Пловдив, а на площада пред Джамията, ансамбъл ударни инструменти „Престо“на учениците от НУМТИ „Добрин Петков“, с художествен ръководител Пенчо Пенчев , ще изнесат концерт. Пред Централни хали, учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства ще направят уъркшоп за деца „Ръката като кукла“. Двете големи естрадни кукли Пена и Иван ще питат преминаващите граждани за предишни имена град Пловдив. Учениците ще бъдат гримирани и костюмирани като представители на различните етноси, живели и живеещи в Пловдив – арменци, евреи, турци, гърци, цигани и ще представят техните танци, а на финала ще има българско хоро. На Площад Централен, Театрална сцена „4ХП“ ще  представи мюзикъла „Ах, Бродуей, Бродуей…“

Всички районни кметства в град Пловдив също ще се включат в празника празнична програма с участието на деца от детските градини, танцови и певчески състави.

Във Виенският салон в Цар-Симеоновата градина ще има детска програма, която ще продължи от 10:00 до 18:00 часа. В инициативата „Следвай пътя на книгата“, доброволци ще четат приказки, като си предават книга от ръка на ръка по пътеката от Виенския павилион до Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“. В библиотеката Валентин Георгиев ще запознае децата с това как се подготвя и издава една книга, а деца и родители ще могат да разгледат и да се запознаят с фонда на Детския отдел. Ще има и множество работилници и ателиета като „Чорапени животни“ и „Картички с изплетени мотиви“, приложно ателие за моделиране (работа с глина и работа със сух и маслен пастел), твочерско ателие с Таньо Павлов, Рисунки с натурална кана и брокат с Маноела Игнатова, демонстрация на айкидо за деца (до 12 години) с Лусиана Ямада, арт работилница за деца, игра „Не се сърди човече“ и демонстрация на спасителни техники с мобилен медико-социален екип на Български Червен Кръст, Пловдив. Всички работилници и ателиета са без такса за участие.

Вечерта от 18:00 часа ще бъде откриването на изложбата „Арт Позитив 2015 – Отклонение“ в Център за съвременно изкуство Баня Старинна с участието на Антония Костова, Божидара Делчева, Емил Миразчиев, Иван Карев, Лора Пармакова, Любомир Хаджийски, Мартин Москов, Петя Миланова, Маргарита Попова, Мартина Вачева, Надя Генова, Павел Найденов, Рад Гюлеметов, Рангел Гидиков, Севдалина Кочевска, Джоел Нуру, Константин Папаризов, Соня Митова, Трифон Ташев. От 19:00 часа ще се открият изложбите „Бизнес, модел, скулптура“ на Стефан Николаев и „Вчера, когато бях малка“ на Веселина Николаева.

От 19.00 часа на 23 май е и Благодарствен концерт за българските учители, в изпълнение на Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс”, който ще се състои в Дом на културата „Борис Христов”. Вход свободен за пенсионери, студенти, ученици и деца до 7-годишна възраст

В периода 22-24 май, кв.Капана ще се превърне в територия на графичното изкуство. Във всяко едно артистично кътче в квартала ще можете да наблюдавате изложби, да се включите в демонстрации и уъркшопове, които ще ви запознаят с интересни графични техники. Форматът „Графики в Капана“ включва демонстрации на различни техники на графиката (не графичния дизайн а традиционната графика), като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции класически фото ретуш.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име