Учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ подредиха изложба „Вдъхновени през прозореца“

0
1209

Изложбата „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11в клас, специалност „Рекламна графика” в „Къща „Верен Стамболян“ – Стария  град. Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното съдействие и домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“. Това е първото културно събитие на гимназията в реална изложбена среда, след периода на извънредното положение.

Показани са 30 произведения на учениците: Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани самостоятелно от учениците по време на дистанционното обучение в периода от 16 март до 20 май 2020 г. с напътствията и съветите на преподавателите по специални предмети – Ваня Годжелова и Петър Чучулигов.

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на вируса „Covid-19“ и опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ученик ще има възможност да създава художествени произведения и да реализира своите идеи.

Изложбата, която беше представена от преподавателя по „Живопис“ – Ваня Годжелова и от ученичката Виктория Илиева, може да бъде видяна до 07.06.

Предишна СтатияПловдивските галерии отвориха врати
Следваща СтатияХристо Бозуков преряза лентата на „Ковра 19“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име