Пловдивските галерии отвориха врати

0
1989

Пловдивските галерии смело започнаха да излизат от безвремието, което беше обхванало всички аспекти на живота ни през последните два месеца, и макар плахо, и при спазване на необходимите мерки за сигурност, отварят врати за посетителите си.

В галерия „Аспект“ ще можете да заредите сетивата си с усещане за лято, море, простор, безкрай, светлина и безвремие с прекрасната изложба „Споделено“ на Николай Няголов.

Тази изложба трябваше да се състои през март, но карантината осуети плановете ни, така че авторът имаше възможност да посвети още време на нейното осмисляне, да погледне на нещата от друг ъгъл, зададен му от необикновената ситуация, пред която пандемията COVID 19 изправи света, споделя галеристът Олга Петрова.
Със „Споделено” Николай споделя – споделя с публиката, с близките, със себе си, защото необичайността на живота ни напоследък ни научи на нещо важно и то е, че нищо няма значение, ако не е споделено, ако няма с кого и къде да го споделиш. 17 са платната, които художникът споделя с нас, всичките мислени и създадени специално за изложбата в Аспект. В експозицията преобладават средните към големи формати, като естествен център се презентира триптихът „Триумф на светлината”, съставен от три платна с размери 80х150, които свързани, въздействат почти монументално. Но не само форматът е определящ, тематично експозицията се обединява именно от светлината – носи лятно, свежо и лежерно, светло настроение. От платната лъха мирис на море, на лято, на ментов чай и изстудено вино, все неща, за които копнеем, затворени в домовете си. Но споделянето не е задължително директно, лице в лице, то може да бъде и една картина, споделена на екрана на компютъра или в самотата на изложбената зала. Две чаши студено розе формират композицията на „Споделяне”; „Ментов чай”, „Зимна чаша зелен чай”, „Споделеният плод” – наименованията на картините носят усещане за спокойствие, домашен уют, споделени мигове с най-близките – все неща, които бяхме позабравили в забързаното си ежедневие. И същевременно с предчувствие за лято, за море и южни брегове „Утро на лимана”, „Пладне на лимана”, „”Белият град”, „Разговор за синята луна” сякаш ни казват, че всичко ще се оправи, пак ще пътешестваме, пак ще се любуваме на слънцето и ще откриваме нови места, ще срещаме нови хора. Такова е усещането, което картините на Николай Няголов оставят у зрителя – светло, леко, добронамерено, а сега имаме нужда точно от това.
За първи път заедно представят своето творчество Снежана Фурнаджиева и Женя Бозукова. Майка и дъщеря са подредили своята експозиция в китния двор на галерия „Червеното пони“ в Стария град.

Снежана Фурнаджиева е добре познат автор сред артистичните среди. Стилът й е декоративно-абстрактен, в картините й има много символи, знаци и кодирани послания. Тя е и първата жена председател на Дружеството на пловдивските художници, и като такава продължава да се бори със сила и упоритост за правата им.
Женя Бозукова е родена през 1976год. Завършва живопис в Художествената академия в Будапеща. Избрана е за най-добър млад автор на Пловдив през 2016 год. Има реализирани самостоятелни изложби в Будапеща, Виена и Рим.
Участвала е в Международни биеналета във Флоренция и Маями.
Платната й на съвсем пръв поглед изглеждат с прости и ясни композиции, които се възприемат бързо. Веднага след това става ясно колко илюзорно е това, заради тайнствеността и философията, която носят реалните обекти в тях.

Експресивната и ярка изложба на Цвета Марова може да бъде видяна в пространството на галерия „Arsenal of Art“ в квартал „Капана“,

а в галерия „Савов“ беше открита графичната изложба на Христо Керин.

„КоВра-19“ е името но новата изложба, с която младият автор Христо Бозуков ще изненада своите почитатели.

В един неочакван за всеки период на световна проблематика и глобална промяна, няма как един автор като Христо Бозуков, познат със своята яркост и силно чувство за свобода да не съпостави емоциите от преди и по време на Covid-19.

KoBра-19 е една лична изложба на младия автор, който намира инспирация в седмиците, когато времето вече е една ограничена и несигурна константа на бъдещето. Този Световен перформанс, както Христо определя случващото се днес, се впива в нас като една кобра и смразявайки, и обездвижвайки, взима свободата и оковава съзнанието ни. Страха и съмненията витаейки из „тихия“ ежедневен въздух, докоснаха неговата творческа духовност и събудиха цветове с глас върху канваса. Въпреки този сюрреалистичен период, който завинаги постави неочаквания край на една вековна епоха, Христо отново със своята вечна авантюристична индивидуалност успява да долови магията по време на промяната.

Изложбата ще бъде открита в галерия „Seven“на 03.06. от 18ч. , които дата и час не са случайно избрани. Художникът вярвайки в закона на числата, остава верен на себе си и се спира на тази комбинация от числа. Спонтанно и непринудено, авторът следва една свръхестествена цикличност на своите изложби и ни изненадва периодично със съвкупност от ярки цветове и положителна енергия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име