Ваня Атанасова, Бойко Митков и Васил Стоев споделят житейски и творчески концепции / интервю, снимки/

0
2329
Бойко Митков, Васил Стоев и Спартак Атанасов в галерия "Форум"

Не са много частните галерии, които не само са успели да оцелеят през годините на така наречения „преход“, но и да успеят да изградят собствена арт концепция, която успешно реализират и в момента. Арт център  „Форум“ е наследник на познатата и обичана от пловдивчани галерия „Жорж Папазов“ и вече три години развива своята дейност в София. IMG_7940Тази година се навършват 20 години от успешната дейност  на културното средище, което с много желание и любов се ръководи от Ваня и Спартак  Атанасови. IMG_7937Ден преди най-женствения празник 8-ми март и по повод на 20-я рожден ден на галерията, беше открита изложбата на живописеца Васил Стоев и скулптора Бойко Митков. Уникалното въздействие на експресивните живописни платна в комбинация с елегантните бронзови пластики и композиции се е родила благодарение на усета на галериста Ваня Атанасова, която успява да убеди двамата големи творци да направят съвместна изложба.IMG_7948

Имах удоволствието да видя изложбата в деня на откриването и да разговарям с Ваня Атанасова за дългия път, през който преминава развитието на галерията, за метаморфозите и промените на места и концепции, за съпоставките между Пловдив и София, и отношението на управниците към изкуството,  за творческите търсения и идеи, които споделят двамата със сина си Спартак. Можете да чуете цялото интервю с Ваня Атанасова в прикачения звуков файл:

IMG_7961
Бойко Митков

Бойко Митков е творец, с когото се срещам за първи път, но това имаше върху мен изключително силно въздействие. Освен че е изключително харизматичен човек, той е и невероятен творец, известен, търсен и ценен много повече по света, отколкото в България. Огромна чест и удоволствие за мен беше и откровеният разговор, в който Митков разказа за дългия си творчески път, за решението му да замине за чужбина преди повече от 25 години и да се реализира изключително успешно там, и защо е решил да върне швейцарския си паспорт. Може да чуете целия разговор с Бойко Митков в прикачения звуков файл:

Васил Стоев
Васил Стоев

Васил Стоев е добре познат на пловдивската публика, обичан и ценен от колекционери и добър мой приятел. Енергията, която струи от неговите картини и експлозията от цветове , носят различни настроения. Повечето от картините са рисувани специално за изложбата в галерия „Форум“, но има и платна, които художникът е запазил, за да ги покаже именно по повод 20-я рожден ден. Какво още каза Васил Стоев можете да чуете в прикачения файл:

Изложбата ще остане близо месец в Арт център  „Форум“ и съм убедена, че ще изпитате истинско удоволствие, ако отделите няколко часа време, за да отидете до София и да я видите.

Предишна СтатияЛили Кючукова и Жената – желана, мечтана, фантазирана
Следваща СтатияГалерия „Орфей“ представя македонката Лидия и уелсеца Вернон
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име