Лили Кючукова и Жената – желана, мечтана, фантазирана

0
1904

В най-женствения месец март, една от най-нежните и деликатни художнички Лили Кючукова ще зарадва своите почитатели с изложба в галерия „Боев“ в Пазарджик. 17198191_1286454271437533_800944944_nИзложбата се открива тази вечер, 8-ми март и е посветена на Жената – желана, мечтана, фантазирана, фина, деликатна, обвеяна с особена поетичност. Жената потънала в нега, в очакване или просто наслаждаваща се на живота. Жената като откровена грешница, но и също толкова невинна. Удивителна е красотата, с която Лили успява да предаде способността на женското тяло да полегне така, че едновременно да събужда и сласт, и страст, и сатирска бруталност, и поетическа нежност; да бъде самотно, студено и далечно като утринна звезда, да крие между здрача на бедрата си зеленикавата светлина на мъжката смърт, да бъде и Бермудски триъгълник, който поглъща и най-смелите корабоплаватели и търсачи на женската Колхида… И да ражда самия и единствен наш кратък, безкраен и краен като миг трагично-красив човешки живот.17160946_1286403294775964_1611744522_n

В картините на Лили има всичко, и игра на настроения, и чувствена и мистична енергия, обсебваща сетивата, а еротиката идва от нежните и завладяващи тонове, преливащите цветове и формите. Лили Кючукова владее цвета и само с няколко удара на четката, тя може да фиксира лице и така да придаде състояние, материя, обстановка. Но най-важното, което трябва да се каже за Лили е, че тя рисува с неуморна страст и нейната решителност не се спира пред обема, сенките, светлините, пространството, пред гмуркането в дълбините на женската психология. Жената като повод и довод на Вечността. Нищо повече и нищо по-малко от това.

Предишна СтатияИзложби посветени на жената
Следваща СтатияВаня Атанасова, Бойко Митков и Васил Стоев споделят житейски и творчески концепции / интервю, снимки/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име