Галерия „Орфей“ представя македонката Лидия и уелсеца Вернон

0
1687
Лидия Пачемска - Джоунс и Вернон Джоунс на откриването на изложбата в галерия "Орфей"

Една от най-новите галерии в Града под тепетата изненада своите приятели с нестандартна, но много интересна изложба. В галерия „Орфей“ гостуват двама творци, които са и много различни като изразяване, и светоусещане, но и много близки, защото са семейна двойка. Лидия Пачемска – Джоунс е македонка, а Вернон Джоунс е от Уелс, но двамата са семеен и творчески тандем, макар и за първи път да правят съвместна изложба. Те са откритие на галериста Ваня Атанасова, която още при първата си среща с тях е осъзнала и потенциала, и ексцентричността на двойката и веднага ги е поканила да гостуват първо в Пловдив.

В изложбата са представени и наивистичните, но с богат колорит и настроение платна на Лидия, носещи темперамента и усещането за детство, наивност и красота на балканския човек, и великолепните маринистка платна на Джон, които носят духа, настроението и красотата на северните морета.

Макар и различни по стил, тези платна си кореспондират перфектно на базата на своите различия. Ефектът идва от неволната съпоставка и търсене на допирни точки между картините на двамата, който може да бъде доловен само подсъзнателно. И двамата са откровени и честни  със зрителя и това само допълва ефекта от изложбата.17352096_1839058139669281_6848630630880579392_n

Предишна СтатияВаня Атанасова, Бойко Митков и Васил Стоев споделят житейски и творчески концепции / интервю, снимки/
Следваща СтатияПо правилния път на грешките
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име