„Венецианският търговец“ съживи духа на Шекспир в с. Паталеница

0
2431

Земната сянка бавно поглъща пълната луна, светкавици прорязват небето, вятърът издува като корабни платна белите завеси, които скоро ще се вдигнат, за да започне представлението, което за поредно лято съживява духа на Шекспир в китното планинско село Паталеница.

Затаилата дъх публика е в очакване на един от най-зрелищните спектакли, с който Шекспирова театрална школа „Петровден“ отбеляза 19-та година от своето съществуване. Верните почитатели на театралното изкуство, които се бяха стекли от всички краища на страната, имаха удоволствието да видят едно завладяващо, зрелищно и стихийно представление, което се игра на традиционната сцена в двора на селското училище в Паталеница.

Спектакълът „Венецианският търговец“ на режисьора Калин Ангелов, ни предложи чудно пътешествие през времето и пространството, достави ни изключително емоционално съпреживяване от споделянето на история, която не губи своята актуалност и днес, и ни сля с уникалния ритъм на уличното представление.

Представлението, в което тази година участваха млади актьори от различни театрални трупи в страната и гост актьори от училището Гилфорд към Университета Съри в Англия, е подготвено за изключително кратко време. Само три седмици са били достатъчни на екипа, воден от Калин Ангелов, за да създаде един изключително впечатляващ спектакъл.

Представлението грабна сърцата на публиката с хитроумно подбрани музикални изпълнения на живо, прекрасна хореография, майсторска режисура и великолепни актьорски превъплъщения, съживили магията на площадния театър чрез средствата на гротеската и пародията. .

Режисьорът Калин Ангелов, който е преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и е поставял спектакли на сцените на театрите в Стара Загора, Пловдив, Варна, Театър „София“, Театър 199, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „Сълза и смях“, както и много свободни театрални проекти, реализирани в независими пространства, успя да превърне откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница в истински храм на Мелпомена.

В актьорския екип участваше и един от най-успешните актьори на Сатиричния театър в София Константин Икономов (в ролята на Шейлок), който се завърна на сцената в с. Паталеница след 5 години.

В ролята на Джесика видяхме даровитата млада актриса от Ямболския театър Мария Панайотова, която покори публиката не само с прекрасна актьорска игра, но и с великолепния си глас. Ролята на Порция бе поверена на Ивелина Колева. В спектакъла, участваха актьорите от Младежкия театър Николай Желев и Ахмед Юмер, а останалите мъжки роли бяха поверени на Димитър Димитров, Стефан Кирилов и Сава Драгнев.
Порасналите деца на Шекспирова школа „Петровден“ Анатолий Ставрев и Самуела-Ивана Церовска, бяха участници в летните проекти вече в качеството си на професионални актьори. Трите деца от школата – Стоян Додников, Гергана Петрова и Мартина Вълчинова, също се справиха отлично с поверените им роли.

Музикалният ръководител на проекта Георги Георгиев – Антика, дългогодишен участник в летните представления, беше подбрал инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укулеле и перкусии, на които актьорите свиреха на живо.

И тази година спектакълът бе създаден в сътрудничество с Актьорското училище в Гилфорд към Университета Съри в Англия. В него участваха Джесика Стюърт и Едуард Уотчмън – студенти, обучаващи се в специалността „Музика и театър“, които демонстрираха прекрасни музикални умения при изпълненията си на цигулка и виолончело.

Миролюба Ивелин Петрова, която се занимава с танцов театър, се беше погрижила за съвременната визия на представлението чрез изразните средства на пластиката и танца.
Сценограф на спектакъла беше Теодора Лазарова, която умело компенсира семплата декорация с изящна пищност на театралните костюми.

Ето и екипът, който реализира великолепното представяне на „Венецианският търговец” от Уилям Шекспир в с. Паталеница:
Мениджър – Инна Церовска
Режисьор – Калин Ангелов
Сценография и костюми – Теодора Лазарова
Музикален ръководител – Гьорги Георгиев – Антика
Пластика и танц – Миролюба Ивелин Петрова
Техническо обезпечаване – Ани Зомбори, Ангел Савов, Моника Василска, Илина Грозева
Актьори – Константин Икономов, Мария Панайотова, Ивелина Колева, Анатолий Ставрев, Ахмед Юмер, Сава Драгнев, Стефан Зарев, Самуела-Ивана Церовска, Димитър Димитров, Николай Желев, Миролюба Ивелин Петрова, Джесика Стюърт, Едуард Уотчмън, Стоян Додников, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова
Рекламно-визуален екип – Дани Коцева, Павлина-Калина Церовска; Йордан Георгиев
Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели, ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909 и със съдействието на Еко-комплекс „Флора“ и жителите на с. Паталеница, Младежки дом Пазарджик, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име